Az alkotói szabadság a mindenem

Steven Spielberg hetvenhez közelít, de a lelke mélyén mindmáig gyermek maradt

Kapcsolódó cikkek

A bevételek alapján ő a világ legsikeresebb rendezője. A Cápa, az E. T., a földönkívüli vagy épp az Indiana Jones-sorozat – Steven Spielberg számos alkotását a szórakoztató filmek klasszikusai között tartjuk számon. A 69 éves rendező azonban nemcsak popcornmozikat készített, hanem feldolgozott komoly témákat is. Fekete-fehérben forgatott holokausztdrámája, a Schindler listája világszerte megrendítette a nézőket.

Július végén – Magyarországon augusztus 25-én – mutatták be legújabb alkotását, Roald Dahl egyik gyermekkönyvének megfilmesítését, A barátságos óriást, amelyben a címszereplő elrabol egy kislányt.

Filmjének kis hősnője fél az óriásoktól. Ön mitől félt gyermekkorában?
A mumusom én magam voltam. A félelmeim legfőbb oka az volt, hogy parttalan képzelőerővel bírtam. Számomra bármelyik szék egy szempillantás alatt pókká tudott változni. Emlékszem, ötéves koromban egyszer felnéztem az égre. Az egyik felhőből a képzeletem gyönyörű hattyút csinált, majd a következő percben dinoszauruszt. Én meg bömbölve rohantam haza.

Mit szóltak ehhez a szülei?
Tény, hogy az élénk fantáziám aggasztotta őket. Egyszer komolyan fontolóra is vették, hogy orvoshoz visznek, elvégre állandóan olyan dolgokat láttam, amelyek csak számomra léteztek, a valóságban nem. Apám és anyám meg volt győződve róla, hogy súlyos mentális problémám van, ami akár igaz is lehetett – de hát egy csodálatos karriert köszönhetek neki!

Mennyire fontos megőrizni a bennünk élő gyermeket?
A gyerekekben az az elbűvölő, hogy egyszerűen csak vannak. Kicsi korukban még nem tudják, mi a helyes és mi a helytelen – ezek a minőségek lényegtelenek számukra. A totális szabadság évei ezek. Azzal érnek véget, hogy az agy egyszer csak elkezdi meghatározni, hogyan viselkedjen az ember. Én még jól emlékszem arra az időre.

Steven Spielberg
Az 1946. december 18-án az egyesült államokbeli Cincinnatiban született Steven Spielberg már diákkorában is forgatott filmeket. Mozis debütálására 1974-ben, a Sugarlandi hajtóvadászattal került sor. A Schindler listájáért (1993) és a Ryan közlegény megmentéséért (1998) elnyerte a legjobb rendezésért és a legjobb filmnek járó Oscar-díjat. 1994-ben életre hívta a Soá Alapítványt, amely világszerte videóinterjúk formájában rögzíti holokauszttúlélők tanúvallomásait. Spielberg második házasságában él, felesége Kate Capshaw színésznő. Hét gyermeke és már több unokája is van.

Decemberben lesz 70 éves. Mi a legfontosabb, amit a karrierje során elért?
Az, hogy magam dönthetek a saját projektjeimről. Mindig is ez volt az egyetlen célom: anélkül akartam elmesélni a történeteimet, hogy bárki is beleszólna. Ezért alapítottam saját filmstúdiót. Nekem az alkotói szabadság a mindenem.

Melyik filmjét volt a legélvezetesebb elkészíteni?
A legnagyobb élvezetet az E. T., a földönkívüli elkészítése jelentette, mert akkor éreztem először, hogy apa szeretnék lenni. Három évvel később meg is született az első fiam.

A magánéletében is filmez?
Igen, mindig nálam van a videokamerám. És már hagyomány nálunk, hogy karácsonykor kap egy egyórás közös filmet a család. Ehhez összevágom az abban az évben készített saját felvételeimet meg a gyerekeim videóit – és persze kiegészítem különleges effektusokkal meg zenével. A filmet együtt nézzük meg karácsonykor, és mindenki kap belőle egy példányt DVD-n.

Vote it up
147
Tetszett?Szavazzon rá!