Az anémia hét jele

A vérszegénységnek a fáradékonyságon, a sápadtságon és a szédülésen túl egészen különös tünetei lehetnek, például a pika

Mi az anémia?
Anémiáról, vagyis vérszegénységről akkor van szó, ha a szervezetben nincs elég egészséges vörösvérsejt, amely oxigénnel látja el a sejteket. A betegségnek számos oka lehet. Némelyek születésük óta szenvednek sarlósejtes anémiában: az ő szervezetük génhiba miatt nem termel elég ép vörösvérsejtet. Az anémiások millióinak nagy részénél azért alakul ki a rendellenesség, mert nem fogyasztanak elegendő vasat vagy B12-vitamint; utóbbi a folsavval együtt szükséges az egészséges vörösvérsejtek termeléséhez.

Gyakran gyötri légszomj vagy szédülés
Vas és B12-vitamin hiányában a szervezet nem képes előállítani a hemoglobin nevű fehérjét, amely elengedhetetlen a vörösvérsejtek működéséhez. A vasban gazdag hemoglobin a vér piros színét adja. Ez teszi lehetővé, hogy az oxigént a vörösvérsejtek megkössék, s ezek segítségével eljusson a test minden pontjára a véráramban. Ha vas- vagy B12-vitamin-hiány miatt nem képződik kellő mennyiségű hemoglobin, a szervezet egyes részei nem jutnak elegendő oxigénhez. Ez anémiát okozhat, aminek légszomj és szédülés lehet a tünete.

Annyira, de annyira fáradt
Dr. Andrew Artz, a Chicagói Orvostudományi Egyetem docense szerint az anémia leggyakoribb tünete a kimerültség. – Egyénenként változik, kinél milyen formában jelentkezik a fáradtság – magyarázza dr. Artz. – Van, aki egyszerűen elfárad, más csak valamilyen tevékenység során. – A kimerültséget ugyanaz okozza, mint a légszomjat és a szédülést: ha a szervezet nem termel elég hemoglobint, oxigénhiány lép fel. A kimerültség hátterében még ezek a betegségek állhatnak.

Sápadtabb a bőre
Ha nincs elég vörösvérsejt, ami szerveihez szállítja az oxigént, ne számítson arra, hogy a legnagyobb szerve (a bőre) kicsattan az egészségtől. Ha anémiás, a bőr sem jut elég oxigénhez, aminek sápadtság, akár sárgás színezet lesz a következménye. Arca még ezekről a betegségekről árulkodhat.

Fájdalmat érez a mellkasában
Ha kevesebb az egészséges vörösvérsejt, a szívnek keményebben kell dolgoznia. Ennek következtében szaporább lehet a szívverés, ami mellkasi fájdalmat okozhat. Ezt a problémát nem szabad figyelmen kívül hagyni, különösen azoknak, akik egyéb szívbetegségben is szenvednek. Az Amerikai Szívgyógyász Szövetség folyóirata, a Circulation beszámolt egy 2005-ös felmérésről, amely szerint a heveny koszorúér-elégtelenségben szenvedők közül az infarktus fokozottabb kockázatának vannak kitéve azok, akik egyben anémiások is. Ismerje meg a szívroham rejtett tüneteit.

Állapotos vagy sok vért veszít
Elképzelhető, hogy megfelelő mennyiségben fogyaszt vasat, mégis anémiás lesz, mert más okból sok vért veszít. A várandós nők hajlamosak az anémiára, mivel szervezetüknek a szokásosnál jóval több vérre van szüksége, hogy biztosítsa a magzat fejlődését, ezért különösen fontos, hogy ők elég vashoz, B12-vitaminhoz vagy folsavhoz jussanak. (A folsavra nemcsak nekik, hanem magzatuknak is nagy szüksége van, ezt mindenképpen szednie kell az állapotos kismamának.) Anémiára hajlamosak a menstruáló nők, illetve azok az emberek, akiknek gyomorfekélye, aranyere van, gyomorfaluk gyulladt vagy emésztőrendszeri ráktól szenvednek.

Vegán étrenden él
Mivel a szójabab, a sötét leveles zöldségek és a tofu bőségesen tartalmaz vasat, a vegán vagy vegetáriánus étrendet követőknél nem gyakoribb a vashiány. Ám növényi forrásokból nem lehet B12-vitaminhoz jutni, állítja Allegra Burton chicagói dietetikus, aki a vegán diétán élőknek táplálék-kiegészítőt ajánl a megfelelő B12-vitamin-szint eléréséhez.

Jégkockák és egyéb különös „harapnivaló” után sóvárog
A vashiányos anémia legfurcsább tünete a pika. Aki ebben a táplálkozási zavarban szenved, olyan tápértékkel nem rendelkező dolgok után vágyakozik, mint a jégkocka, a szódabikarbóna, a mész, az agyag vagy akár a ceruza, illetve a megszáradt festék. A tudomány még nem talált magyarázatot erre a különös sóvárgásra. Mindenesetre dr. Artz szerint gyakoribb vashiányos anémiásoknál.

Mit tehet, ha anémiás?
Ha ezeket a tüneteket észleli magán és úgy gondolja, hogy anémiás, forduljon orvoshoz, aki meghatározhatja, a vérszegénységet mi okozza, és az hogyan kezelhető. Dr. Artz óva int az orvosi diagnózis nélküli próbálkozásoktól, mert nem létezik olyan kezelés, amely egyformán hasznos az anémia minden válfajára. Fontos, hogy orvosával megállapítsák a betegség okát és típusát, hogy megtalálják a megfelelő kezelési módot.

Vote it up
85
Tetszett?Szavazzon rá!