Az anyatejtől lesz jó a gyerek?

Az Oxfordi Egyetem kutatásából kiderül: a szoptatott gyerekek között kevesebb a rosszcsont

A szoptatásnak már számos kedvező hatása bizonyított: az anyatejen nevelkedő gyerekek körében később is ritkábbak a fertőzések, kevesebb köztük a túlsúlyos, magasabb az IQ-átlaguk, a szoptató anyáknál pedig kisebb az emlőrák kockázata, illetve csökken a szív- és érrendszeri betegségek esélye is.

Most pedig egy újabb vizsgálat arra mutatott rá, hogy a szoptatás a gyerekek későbbi viselkedési problémáit is csökkentheti. Az Oxfordi Egyetem kutatói azt vették észre, hogy azoknak az anyáknak, akik legalább négy hónapon át szoptatták gyermeküket, jó eséllyel kevesebb magaviseleti nehézséggel kell szembenézniük a gyermek ötéves korára.

A tanulmányban összesen tízezer, 2000-ben és 2001-ben született gyermek fejlődését követtek figyelemmel. Azt állapították meg, hogy a tápszerrel etetett gyerekek 16 százalékánál voltak megfigyelhetők ötéves korukban viselkedési problémák, többek között hiperaktivitás, hazudozási, lopási hajlamok és szorongásos félelmek, míg az anyatejjel táplált gyerekeknek csupán 6 százalékánál fordultak elő ezek a gondok.

A kutatók szerint elképzelhető, hogy a szoptatáson kívül más tényezők is hozzájárultak az eredményhez. A szoptató nők jellemzően idősebbek, magasabb végzettségűek, és jobb gazdasági-társadalmi háttérből kerülnek ki. Ám miután a kutatók ezeket a tényezőket is figyelembe vették, az első 4 hónap alatt kizárólag anyatejjel táplált babáknál még mindig 30 százalékkal alacsonyabb volt a magaviseleti problémák kockázata.

Habár a tudósok nem ismerik pontosan annak a módját, miként védi a gyermekeket a szoptatás, állításuk szerint lehetséges, hogy az anyatej olyan speciális zsírsavakat tartalmaz, melyek elősegítik az agy fejlődését. Az is valószínű, hogy a jó magaviselet annak az erős kötődésnek köszönhető, mely anya és gyermeke között a szoptatás alatt létrejön.

Vote it up
318
Tetszett?Szavazzon rá!