Az apró családi tradíciók óriási ereje

Nem jut idő a család sűrű napirendjében a minőségi együttlétre? Íme, pár kis rituálé, hogy ne így legyen

Az idő nagy részében úgy érzem, hogy háromtagú kis családunk (a gyermekem, a férjem és én) egy tornádó közepén éli az életét. A hétköznapok mintha csak a reggelik, a munka, az iskola, a délutáni elfoglaltságok, a vacsorák és az esti programok szélvihara körül forognának!

Mintha egy folyamatos verseny lenne, amely után mindahányan teljesen kimerülve dőlünk ki.

Szeretném, ha több időnk lenne kikapcsolódni, közösen kifújni a gőzt – de ez nem mindig lehetséges. Ehelyett a következőt próbálom fenntartani: apró családi tradíciókat igyekszem bevezetni, amelyek fix pontként szolgálhatnak a munkanapok őrületében. Semmi nagyszabásúra, semmi komplikáltra nem kell gondolni: egyszerű praktikák, amelyek az unalomig ismételt pillanatokat emlékezetessé teszik. Így a megszokott különleges lesz, tartalommal telített oázisként szolgálva az egész napos rohanásban. Itt vannak a kedvenceim:

„Civilizált reggelek”
Ha férjem üzleti úton van, lányommal „civilizált reggeleket” tartunk. Komolyzenét hallgatunk, tisztességes reggelit készítünk, teát kortyolgatunk, és amerikai létünkre olykor direkt brit akcentussal társalgunk. Ez a tradíció a lányunktól származik, és a reggeli összevisszaságot tényleg civilizáltabbá teszi.

Hálás üzenetek az ételhordón
Minden reggel kedves üzeneteket hagyok a lányom uzsonnásdobozán. Csak pár másodpercet vesz igénybe, hogy kitaláljam, mit köszönjek meg neki ezúton is, esetleg eláruljam, mit várok, mit fogunk csinálni együtt a hétvégén. Apró gesztus, de meghálálja magát, tudom, hogy lányom mindig várja, hogy olvashassa ezeket az iskolában.

Péntek esti családi filmezés
Mindenki teljesen kifáradt már, mire péntek estére hazaér. A főzés ilyenkor ki van zárva, rendelünk ételt, és a nappaliban rendezünk pikniket a tévé előtt. Egy nagy, kollektív családi fellélegzés.

Véletlenszerű vacsora vasárnaponként
Vasárnaponként előre főzök a következő hétre – négynapnyi vacsorát kell előkészítenem! Ezért vasárnap este ezekből kiindulva készül a hivatalosan is „véletlenszerű vacsora” névre keresztelt menü. Ez olykor a maradékokból készül, máskor a vacsora valójában a reggeli, de van, hogy teljesen esetlegesen abból áll össze, amit a hűtőben épp találunk. Kevés energiába kerül, stresszmentes és ad némi kalandos spontaneitást a hét lezárásához.

Vote it up
161
Tetszett?Szavazzon rá!