Az aranykezű ember

Az iraki születésű Khalid Nasif a szlovén sportolóknak segít gyógytornászként. Eredményei magukért beszélnek

Egy olyan folyadékot használok a sportolók kemény edzések utáni felfrissítésére, amelyet magam készítek különböző növényekből és amelynek a receptje titok – mondja az 55 éves Khalid Nasif. – Addig dörzsölöm be a bőrbe jéggel az egész testfelületen, míg erősen habzani nem kezd. Marokkói kollégáim árulták el nekem a receptet a sydney-i olimpián.

Nasif, a sportsérülések rehabilitációjával foglalkozó világhírű gyógytornász már sok szlovén olimpiaicsapat-tagnak segített felépülni edzések vagy versenyek során szerzett sérüléseiből. A segítő háttércsapat tagja volt a legutóbbi négy nyári olimpián, így most Londonban is. Nasif elsősorban a futó- és ugróatlétákért felelős, akiket elkísért minden fontos közelmúltbeli versenyre, de foglalkozik többek között kézilabdázókkal, futballistákkal és síelőkkel is.

Az 1990-es években a legendás osztrák síelővel, Marc Girardellivel dolgozott. 1999 óta tartozik a szlovén kalapácsvető, Primoz Kozmus közvetlen környezetéhez. Túlzás nélkül állítható, hogy Kozmus nem szerezhetett volna kalapácsvetésben 2008-ban aranyérmet Pekingben és nem lehetett volna világbajnok (Berlin, 2009) Khalid nélkül, aki segített neki felépülni olyan sérülésekből, amelyektől el sem indulhatott volna ezeken a versenyeken.

Nasif több felkérést kapott külföldi sportkluboktól, de ezeket mind elhárította. – Szlovénia az otthonom – mondja magyarázatképpen. Ott van a családja, a barátai, a munkahelye, tisztelik, és nagyra tartják.

1978-ban indult el egy úton, amely végül Szlovéniába vitte, amikor egyre világosabbá vált, hogy háború fog kitörni a hazája, Irak, és Irán között. Katonai behívó várt volna a 21 éves fiatalemberre, ezért az el nem kötelezett Jugoszlávia fővárosába, Belgrádba ment, amely akkoriban sok iraki második hazája lett.

Khalid Nasif
Születési idő: 1957. szeptember 2.

Születési hely: Baakúba, Irak

Lakóhely: Podčetrtek, Szlovénia

Foglalkozás: a Čatež gyógyfürdőben vezeti az egészségügyi részleget; világhírű gyógytornász

Célja: hozzásegíteni a sérült atlétákat, hogy a lehető leghamarabb visszatérhessenek a pályára

Egy év múlva Nasif Zágrábba települt át, ahol fizioterápiát, majd később gyógytornát tanult. Khalid középiskolásként 800 méteres futó volt. – Nem ment túl jól – mondja, de szeretett sportolni. A hagyományos fizioterápia nem érdekelte igazán. – Nekem az jelentette a vonzó feladatot, hogy segítsek a sérült atlétáknak mielőbb visszatérni a pályára. – Egy évig az Egyesült Államokban tanult sportorvoslást.

Évekig masszőrként dolgozott Zágrábban, ott ismerkedett meg későbbi feleségével, majd családot alapítottak, és 1988-ban költöztek a horvát határhoz közeli kis szlovén településre, Podcetrtekbe. Eleinte gyógytornászként dolgozott a helybeli gyógyfürdőben, majd a közeli Catez gyógyfürdőben.

Belgrádban és Zágrábban az emberek kedvesek voltak hozzá, de Szlovéniában mindenki nagy barátsággal fogadta. – Eleinte volt némi gondom a nyelvvel – mondja. – A feleségem nem tudott segíteni, mert ő horvát. Lassanként a feleségemmel mindketten megtanultunk szlovénul. Ma már egymással is szlovénul beszélünk.

– Sérült atlétákkal dolgozni rendkívüli, kreatív feladat – mondja Nasif. A vezető sportágakban, főleg a futó- és ugrószámokban az atlétákra hatalmas nyomás nehezedik, hogy nyerjenek, és a sérülések különösen komoly problémát jelentenek.

Soha nem tért vissza Bagdadtól 80 kilométerre északra fekvő szülővárosába, Baakúbába. – 1990-ben láttam utoljára az édesanyámat, amikor a húgommal együtt meglátogattak Szlovéniában. – Azóta a szülei meghaltak, a húga Jordániába, a fivére pedig Líbiába települt át.

– Itt a feleségem, Podcetrtek Szlovénia legszebb városa, és itt élnek a legjobb emberek a világon.

Vote it up
255
Tetszett?Szavazzon rá!