„Az egyéniségem része veszett el”

Az alopécia nem fenyegeti az ember életét, nem is fájdalmas, érthető módon sokakat mégis nagyon bánt

Kapcsolódó cikkek

Amikor dr. Nigel Hunt legjobb barátja 1990-ben autóbalesetben elhunyt, a férfit borzalmas megrázkódtatás érte. Hat hónap alatt az utolsó szálig kihullott a haja. Akkori élettársa nem tudott megbarátkozni a dologgal, nem bírt a fejéhez érni, még a tekintetét is kerülte. Hunt doktor önbizalma romokban hevert.

A hajhullás – orvosi elnevezéssel alopécia – jelentkezhet foltokban, az egész hajas fejbőrön, de akár a teljes testszőrzet elvesztéséhez is vezethet. Nem tudni, újra kinőnek-e a haj-, illetve szőrszálak. Ez egészen más jelenség, mint a férfias kopaszodás, nőknél és gyermekeknél is jelentkezhet. Igaz, nem életveszélyes, nem is fájdalmas, de rendkívül lehangolhatja az embert. – A haj önazonosságtudatunk kulcsfontosságú összetevője – magyarázza a most 41 éves Hunt doktor, aki pszichológiát oktat a Nottinghami Egyetemen. – Elvesztését súlyos alaktorzulásként fogjuk fel.

Hunt doktor feleségével, a szintén pszichológus dr. Sue McHale-lel közösen könyvet is írt Coping With Alopecia (Így birkózzunk meg a hajhullással) címmel. Az alopécia összefügghet egyes orvosi beavatkozásokkal, például a kemoterápiával, de gyakran nincs nyilvánvaló oka. A népességnek akár egy százalékát is érintheti, de a reflektorfényben élők ritkán szokták elismerni, hogy ebben a kórban szenvednek, a haj ugyanis mindkét nemnél a vonzerő és szexuális képesség hatásos jelképe.

Elizabeth Steel televíziós újságírónő a harmincas éveiben járt, amikor utolérte az alopécia. Eleinte parókával takargatta még az ágyban is, ám végül a nyilvánosság elé állt vele, és létrehozta a Hairline International nevű nemzetközi önsegítő hálózatot. Sorstársai levelek tömegével árasztották el. Kérdőívet állított össze, ennek felhasználásával derítette ki, hogy a stressz mellett sokszor a nem megfelelő étrend, valamint a helytelen fogyókúra és táplálkozási rendellenességek is okozói lehetnek ennek az állapotnak. Az érintettek nagy része fiatal nő, és összefüggést mutattak ki egyes fogamzásgátló tablettákban található szintetikus hormonokkal.

Bár a minoxidil és más készítmények enyhíthetnek a bajon, lényegében nincs tökéletes gyógymód, bármennyi csodakenőccsel és alternatív terápiával kecsegtetnek is. – Tulajdonképpen nincs más megoldás, mint belenyugodni a helyzetbe – mondja dr. Hunt. – Ettől még továbbra is járhat az ember munkába, találkozhat a barátaival. Ne féljen, a környezete nem úgy fog reagálni, ahogy gondolja.

Vote it up
186
Tetszett?Szavazzon rá!