Az erős has titka

Noha sokan vágynak kockahasra, sajnos a mutatós hasizmoknál sokszorta fontosabb szerepet töltenek be a mélyizmok

William Penhale sydney-i Pilates-oktató hangsúlyozza, hogy az úgynevezett mélyizmok, például a haránt hasizom kulcsszerepet játszanak az egyensúlyozásban és a jó testtartásban: – A Pilates-technikában megkülönböztetett figyelmet fordítunk a haránt hasizomra, amely a derekat övszerűen megkerülve köti össze a gerinc egyik oldalát a másikkal.

Mint Penhale magyarázza, a haránt hasizom és a medencefenék izmai együttesen úgy működnek, akár egy ház alapozása. – A test magja vagy centruma néhány centiméterrel a szeméremcsont fölött helyezkedik el, és ezek az izmok e pontból kiindulva segítik a stabilizálást. Mozgáskor ezeknek kell elsőként bekapcsolódniuk, hogy kiegyensúlyozzák a testet, a felszín közelében mozgó izmok csak ez után aktiválódnak.

Az erős mélyizmok segítik a kiegyenesedést, és biztosítják, hogy az ember minimális erőfeszítéssel tudja álló helyzetben tartani a testét.

Egyre feszesebben!
1. Üljön egyenes vagy enyhén előre hajlított háttal. A haránt hasizom megkereséséhez helyezze egy-egy ujját a csípőtaréjra – a csípő elején kitapintható csontos kiemelkedésre. – Képzeljen el egy izomszalagot e két pont között, és húzza hátra a keresztcsont felé – mondja Penhale.

2. – Kilégzés közben körülbelül 30 százalékos erőkifejtéssel húzza be az izmot, mintha övet szorítana meg – mondja. Ezzel egyidejűleg húzza be a hasát úgy, hogy a medencefenék megfeszüljön. Kilégzéssel lazuljon el. Naponta több alkalommal körülbelül 10-15-ször ismételje a gyakorlatot.

3. Feszítse meg az izmot, de ne nagyon. – Ha túl feszes, akkor valószínűleg a felszínes izmokat mozgatja meg a legmélyebb szinten lévők helyett – mondja Penhale. A szakember szerint a megfelelően végrehajtott gyakorlatnak olyan érzést kell keltenie, mintha megnyújtaná a gerincoszlopát. – Ennek annyira természetessé kell válnia, hogy bármilyen mozgást végez is, ezek az izmok megtanuljanak elsőként aktiválódni. A test belülről kifelé működik legjobban.

Vote it up
250
Tetszett?Szavazzon rá!