Az imádság gyógyító ereje

Több vizsgálat is bizonyítja: egy kis hittel csökkentheti a szívbetegség, a depresszió és más bajok veszélyét

Miután nyirokrákja miatt csontvelő-átültetésen esett át, a 33 éves Mike Coyne orvosainak és a hitének tulajdonítja gyógyulását. Az imádkozás megnyugtatta a massachusettsi Whitmanben élő férfit, hogy minden rendbe fog jönni. – Erőt és békességet adott – mondja Coyne. Talán ez az oka, hogy oly sokan fordulunk gyógyulásért a hithez. Az amerikai Nemzeti Egészségügyi Központ 31 ezer személyre kiterjedő felmérése szerint az ima az alternatív gyógymódok leggyakrabban alkalmazott válfaja.

– A hívők jobbára derűlátók, erősebb az önbecsülésük és a társadalmi támogatottságuk, ezek mind olyan tényezők, amelyek jót tesznek az egészségnek – magyarázza Holly Prigerson, a Yale Egyetem kutatója. Azt tapasztalta, hogy azok a gyászolók, akik a vallás segítségével igyekeznek boldogulni, ritkábban szorulnak orvosra, mint azok, akik nem. Más vizsgálatok kimutatták, hogy az imádkozás segít a szívbetegségben, magas vérnyomásban vagy rákban szenvedőknek. Hogy a hit gyógyít-e, az még vitatott, de a közelmúltban megjelent tanulmányok erre nézve kedvező észleleteket tartalmaznak:

Elűzi a depressziót
A Duke Egyetem klinikájának vizsgálata szerint 838, kórházban ápolt idős személy közül a vallásosabbaknak ritkábban léptek fel depressziós tüneteik, és mentális állapotuk jobb volt, mint a nem hívőké. Egy másik tanulmányban a Yale Egyetem orvosi karának kutatói arról számoltak be, hogy azok a nagyvárosi szegények, akik hisznek egy felsőbb hatalomban, megpróbáltatások idején kisebb valószínűséggel válnak depresszióssá, mint nem hívő társaik.

Segít a szívnek
A Paviai Egyetem orvosai megállapították, hogy a rózsafüzért morzsoló felnőttek tüdő- és szívműködése jobb. Az Egyesült Államokban a Szent Lukács Kórház kardiológiai központja 999 szívbeteget vizsgált, és azok, akikért tudtukon kívül imát mondott valaki, jobban gyógyultak, mint azok a páciensek, akiknek az érdekében senki sem fohászkodott.

Kedélyjavító
A Washingtoni Egyetem tanulmánya szerint azok az emberek, akikben erős hit munkált, optimistábban néztek a szívműtét elébe; más tanulmányok azt mutatják, hogy az imádkozás elősegíti a műtét utáni gyógyulást.
 

Kíváncsi, miféle gyógyító erővel bír a nevetés, az érintés, az írás, a szex, a kertészkedés, a fürdő, az állattartás és a stressz?

Vote it up
558
Tetszett?Szavazzon rá!