Az inkubátor-show

Gondolta volna, hogy a múlt század elején létezett Amerikában egy bizarr kiállítás, amely ezrek életét mentette meg?

Közel egy évszázaddal ezelőtt a New York-i Coney Island a vidámparkjairól volt híres. A félszigeten mindenfelé hatalmas, harsány reklámtáblák hívták fel a figyelmet a látványosságokra. A mutatványosok – szemfényvesztők, kardnyelők, tetovált testű hölgyek – közt akadt egy orvos, aki apró babákat vonultatott fel különös kiállításán.

A babák koraszülöttek voltak, akiket dr. Martin Couney – korát megelőző módon, a világon szinte elsőként – inkubátorban nevelt. Akkoriban az egészségügyi intézmények még hallani sem akartak a szerkezet használatáról, ám ez nem tántorította el a céljától a doktort.

1896-tól kezdődően több mint negyven éven át a „kiállítás” bevételéből finanszírozta a munkáját. A babák megtekintése 25 centbe került, a szülőknek viszont nem kellett fizetniük gyermekeik ellátásáért. Dr. Couney nélkül az apróságok közül soknak nem lett volna esélye az életben maradásra.

Egyikük, Lucille Horn 1920-ban került a Coney Island-i inkubátor-show-ba. – Olyan pici voltam, hogy elfértem az apám tenyerében. Mindössze egy kilót nyomtam, és túlságosan gyenge voltam ahhoz, hogy segítség nélkül életben maradjak.

Hornnak volt egy ikertestvére is, aki azonban a születésekor meghalt. Az apának azt mondták a kórházban, hogy a másik babának sincs esélye a túlélésre. A férfi azonban nem bírt beletörődni a reménytelenségbe. Takaróba bugyolálta kislányát, taxit hívott, és Coney Islandre hajtatott, egyenesen dr. Couney kiállítására.

– Milyen érzés, hogy pénzért mutogattak az embereknek? – kérdezi Hornt a lánya.

– Furcsa érzés. Bizarr egy kiállítás lehetett. Ám ez biztosította számomra az életet. Amíg megnéztek, életben lehettem – feleli az asszony. – Az emberek kíváncsiak voltak, mert általában nem látnak ilyesmit. Felépülésem a kíváncsiságuknak köszönhető.

Horn, aki hat hónapos korában gyógyultan hagyhatta el az inkubátort, felcseperedve visszalátogatott dr. Couney kiállítására. Véletlenül az orvos is épp jelen volt, így a lánynak alkalma nyílt rá, hogy bemutatkozzon megmentőjének.

– Az egyik inkubátor előtt egy férfi álldogált, és a kisbabáját nézte – meséli az asszony. – Dr. Couney odalépett hozzá, gyengéden megveregette a vállát, majd rám mutatott: „Nézze ezt az ifjú hölgyet! Ő is a mi babánk volt. Meglátja, a maga gyermeke is nagyra nő majd.”

Horn csupán egy a több ezer koraszülött közül, akikről dr. Couney gondoskodott és akiket a különféle vásárokon, vurstlikban és vidámparkokban „kiállítottak”, egészen az 1940-es évekig. Az orvos 1950-ben hunyt el, nem sokkal az után, hogy a kórházak is alkalmazni kezdték az inkubátort.

Életében nemigen ismerték el dr. Couney erőfeszítéseit, de akad, aki sosem felejtette el őt. – Nem sok orvos volt akkoriban, aki hajlandó lett volna tenni bármit is a megmentésemért – mondja Horn. – De 96 év elteltével ma is itt vagyok, egy darabban. És hálás vagyok érte, hogy itt lehetek.
Forrás: NPR „Morning Edition”, © 2015, Storycorps, Inc., storycorps.org

Vote it up
266
Tetszett?Szavazzon rá!