Az ismeretlen banán

Noha ez világszerte az egyik legnépszerűbb gyümölcs, mégis meg fog lepődni, mennyi mindent nem tud róla. Például hogy gyógyhatással is bír

Különböző színekben terem
Legalább 500-féle banánt termesztenek, s akad köztük piros és lila is. A piros színű kisebb, de vastagabb az átlagnál, és édes, a málnára hasonlító íze van; a lila Délkelet-Ázsiában terem, és gyakran használják főzésre.

Nem fán nő
A banán egy óriási, akár 3-8 méterre is megnövő lágy szárú növény gyümölcse. Bogyótermésű, a gyömbér, a kardamom és a kurkuma rokona.

Indiában terem a legtöbb
16 millió tonnás termelésével India a világ legnagyobb termesztője. Több mint 100 országban foglalkoznak banántermesztéssel, köztük Thaiföldön, Mexikóban, Brazíliában és Ecuadorban.

Ősi haszonnövény
Görög, hindu, római és iszlám vallási szövegekben is találunk utalást banánra. Régészeti leletek arra utalnak, hogy a banán lehetett az ember által termesztett első haszonnövény.

A héja is ehető
Bár a banán héjának keményebb, szálkásabb az állaga, mint a belső résznek, fogyasztásra alkalmas. Egyes országokban a héjból bort, sört vagy ecetet készítenek.

Az elsősegélydobozban a helye
Mivel a káliumhiány okozhat erős, halmozottan fellépő fejfájás-rohamokat, ún. cluster-fejfájást, a káliumban gazdag banán elmulaszthatja a káliumhiány miatt fellépő fájdalmat. Ezenkívül a banán rákenve enyhítheti a rovarcsípés okozta duzzanatot és viszketést. Az emésztési panaszokat is enyhítheti.

A legerősebben sugárzó gyümölcs
Káliumtartalma miatt ebben a növényben a legerősebb a radioaktivitás. Már 600 normál körülmények között termesztett banán radioaktivitása is felér egy röntgenvizsgálatéval.

Allergiát okozhat
Az avokádóhoz hasonlóan a banán is tartalmaz kitináz nevű vegyületet, amely egyesekben allergiás reakciót válthat ki. Akik hajlamosak a latexallergiára, érzékenyek lehetnek a banánra is. A főzés csökkentheti ennek a vegyületnek az allergén hatását.

Az érett banán édesebb
Az érés során a keményítő cukorrá alakul, emiatt a gyümölcs édesebb lesz. A banán érését gyorsíthatja, ha papírzacskóba teszi. Ne tárolja frizsiderben, mert nyújtja az érési időszakot, és a gyümölcs nem lesz teljesen érett.

Tápanyagbomba
A banánban sok a kálium, a szénhidrát, a rost és a C-vitamin, könnyen szállítható és mindössze 100 kalóriát tartalmaz. Hagyja teljesen megérni, hogy az antioxidánsok hatását teljesen kihasználja.

Csonterősítő
A banán serkentheti a kalcium felszívódását, ezért erősítheti a csontrendszert.

Csökkenti a fogzás fájdalmát
A lefagyasztott, meghámozott banán enyhítheti a baba fogzási fájdalmát. Ahogy a gyümölcs olvad, a hidegérzet megnyugtatja az ínyt.
 

Ha a fentiek meghozták a kedvét, íme, egy rakás banános recept!

Vote it up
287
Tetszett?Szavazzon rá!