Az olívaolaj az örök élet kulcsa?

Az extraszűz olívaolaj számos keringési és rákos betegség megelőzését elősegíti

A görögök olívaolaj-fogyasztása messze meghaladja a többi nemzetét (körülbelül évi 26 liter fejenként). Talán ez is szerepet játszik benne, hogy a rákos és a keringési betegségek, illetve a Parkinson- és az Alzheimer-kór is ritkább itt.

A New York Times Magazine közölt egy vizsgálatot, amely szerint a szívbarát olívaolaj állhat a mögött, hogy a görögországi Ikária lakosai mintha „elfelejtettek volna meghalni”. Cat Cora görög származású szakács azt állítja, hogy Görögországban élő szülei minden reggelt fél csésze extraszűz olívaolajjal és meleg citromos vízzel indítanak – esküsznek rá, hogy kordában tartja az éhséget, így a túlevést megelőzve segítik az egészséges, hosszú életet.

Egyetlen szippantás is segíthet a derékbőségen
Egy 2013-as német vizsgálat szerint az extraszűz olívaolajnak pusztán az illata is eltelíthet: különböző ételekhez csak az olívaolaj illatát adták hozzá egy aromás kivonat segítségével, a vizsgálat résztvevői pedig ennek következtében kevesebb energiát fogyasztottak, és vércukruk sem ingadozott. Egy másik vizsgálat során joghurthoz adtak különbözőféle olajakat, és a résztvevők vérének szerotoninszintjét mérték: a jóllakottságért felelős hormon mennyisége leginkább az olívaolajas joghurtot kapó csoport tagjainak vérében nőtt meg.

Fájdalomcsillapítóként is használhatja
A Monell Chemical Senses Center kutatóközpont azzal a felfedezéssel rukkolt elő, hogy az extraszűz olívaolajnak hasonló gyulladásgátló tulajdonságai vannak, mint az ibuprofennek (még ha a bennük levő vegyületek különbözőek is). Az olívaolajban levő antioxidáns, a polifenol az idegvégződésre fejti ki hatását a torokban – ez okozhat egyeseknek csiklandós érzést, amikor lenyelik.

Füstpontosság
Az extraszűz olívaolaj füstpontja (szerintem ez gyulladási hőmérséklet) 200°C körül van, ez sokkal magasabb, mint a többi népszerű főzőolajé – a repceolaj füstpontja például 90°C, a kukoricaolajé, illetve a nem szűz olívaolajé pedig 160°C körüli. A Cleveland Clinic fogalmazásában, „ha az olaj füstölni kezd, azaz a hőmérséklete átlépte a füstpontot, mérgező gázok és szabad gyökök szabadulnak fel – miközben épp ezek a dolgok, amelyeket megelőzni szeretnénk. Fontos alapszabály: minél minőségibb az olaj, annál magasabb a füstpontja!”

Az olívaolaj gazdag egészséges zsírokban
Ha egy recept repceolajat és vajat ír, ezeket nyugodtan húzza ki és használjon inkább olívaolajat! A megadott mennyiség háromnegyedével számoljon (akkor is, ha tortát, muffint vagy épp kenyeret süt), és így könnyíthet az ételen mind kalória, telített zsírok és rossz koleszterin szempontjából is! Ha pedig eleve olívaolajas recepteket keres, ide kattintson!

Egyetlen liter olívaolaj előállításához körülbelül 1375 szem olívabogyóra van szükség. Ez közel 7 kiló!

A „light” nem biztos, hogy egészségesebb is!
Az olívaolajak evőkanalanként megközelítőleg 120 kalóriányi energiát tartalmaznak. Koleszterin- és zsírtartalom szempontjából az összes azonos tulajdonságokkal bír – a címkén esetleg szereplő „light” felirat az olaj színére és aromájára vonatkozik.

Trükkös címkék
Hiába van ráírva az üvegre nagy betűkkel, hogy „Olaszországban palackozva”, az még sok mindent jelenthet. Előfordul például, hogy a kisbetűs rész a következő kiegészítést rejti: „Tartalmazhat olajokat Spanyolországból, Görögországból, Marokkóból és Tunéziából.” Azaz az olaj valós származási helye valami egészen más, Olaszországba valójában csak az üvegért vitték, aminek köszönhetően jóval drágábban el lehet adni.

A Kaliforniai Egyetem 2012-ben végzett felmérése azt mutatta ki, hogy a vizsgált bolti olívaolajok 65 százaléka – szemben azzal, amit címkéjük állít – valójában nem felelt meg az extraszűz olajok kritériumainak, hanem különböző olajok keverésével érték el a kívánt színt és aromát.

Az olívaolajnak is lejár a szavatossága
A túl világos szupermarketekben, ha sokáig rosszul tárolják, felgyorsul az olívaolajok oxidációs folyamata, amelynek következtében megavasodhatnak. Ha megfelelő körülmények közt, azaz melegtől és fénytől óva tárolják, egy üveg olívaolaj felbontás nélkül körülbelül 2 évig áll el. Felbontás után azonban jobb, ha néhány hónapon belül felhasználja.

Pattanások tisztítására is jó!
Ez rázósan hangozhat: keverjen össze 4 evőkanál sót 3 evőkanál olívaolajjal, a keveréket pedig masszírozza az arcába; hagyja állni 1-2 percig, majd meleg, szappanos vízzel mossa le. Egy hétig napi rendszerességgel ismételje ezt meg, majd ritkítsa heti 2-3 alkalomra – rövid időn belül feltűnő javulást kell tapasztalnia bőrén! Hogy miért? A só a pórusokat tisztítja ki, míg az olívaolaj visszaállítja a bőr természetes nedvességét. Ismerje meg az olívaolaj további felhasználási lehetőségeit a szépségápolásban!

Vote it up
307
Tetszett?Szavazzon rá!