Azt hallgatom meg, amit én csinálok

Phil Collins brit popsztár könnyekről, dobolásról, illetve arról, mivel tölti manapság a napjait, mi most a fontos számára

Kapcsolódó cikkek

A 64 éves sztár a világ egyik legsikeresebb popzenésze, szólóban és a Genesis együttes dobosaként-frontembereként egyaránt. Eddig összesen 250 millió lemezt adott el. Most újra kiadták nyolc szólóalbumát és pár egyéb felvételét. A kiadásban szerepelnek a híres 1981-es bemutatkozó szólóalbum, a Face Value olyan számai is – például az In the Air Tonight –, amelyek a művész életének zűrzavaros időszakát tükrözik: viharos szakítását első feleségével, Andreával, a válás okozta keserűséget és csalódottságot.

Milyen érzés hallani ezeket a számokat, amelyek az életének elég mozgalmas szakaszát idézik fel, hogy finoman fogalmazzunk...
Sokszor hallottam már ezeket a megírásuk óta. De soha nem volt olyan pillanat, hogy arra gondoltam volna, „Istenem, ez óriási!” vagy „Lejátszódik előttem az életem…”

Ön az élő bizonyíték rá, hogy a szenvedésből születnek a legjobb művek?
(kuncog) Hát kiömlött némi könny.

Mi a helyzet az önben szunnyadó dobossal? Előveszi még néha a régi verőket?
Nem, volt ez a neurológiai probléma a bal karommal. 2007 körül kezdődött, amikor a Genesis újra összeállt. A turnén történt valami a bal könyökömmel. Most sem tudom igazán, mi okozta, de nem bírom jól megmarkolni a dobverőt.

És mi a megoldás?
Többször megoperáltak – egyszer a nyakamat, amire valószínűleg mindenképpen szükség volt. Az orvosaim MRI-vizsgálatot javasoltak, amely kimutatta, hogy egyes csigolyáim nyomják az ideget. Szóval ezt rendbe kellett hozni, de a karomon nem segített. További két műtét után most egy kicsit már jobb. Néhány héttel ezelőtt EMG- (elektromigráfiás) vizsgálatot végeztek rajtam Miamiban, amely az izmok elektromos aktivitását méri. Van pár remek orvos Miamiban, akik gerincsérülésekkel és idegrendszeri problémákkal foglalkoznak. Én a legjobbak közül járok kettőhöz.

Szóval megpróbál véget vetni a dolognak?
Ja. Eleinte nem izgatott különösebben. Egész életemben doboltam, de ahogy az ember öregszik, megváltoznak a dolgok. Most az a helyzet, hogy a gyerekeimmel akarok lenni. Leköltöztem Miamiba, ahol laknak. Így naponta találkozhatok velük, láthatom, ahogy felnőnek. Nagyon szeretnék, ha megint beindulnék. És rám is átragadt a lelkesedésük.

Phil Collins
Énekes, zenész, dalszerző. Philip David Charles Collins 1951. január 30-án született Londonban. 1970-ben csatlakozott a Genesishez dobosként. Amikor öt évvel később Peter Gabriel kilépett az együttesből, Collins vette át a helyét mint énekes. 1981-ben indította el szólókarrierjét. Elvált, négy gyermeke van.

Ezért szállt be az iskolai zenekarukba egy koncerten nemrég?
Pontosan. Kábé két évvel ezelőtt a tizennégy éves fiam dobolni kezdett a suliban. A zenetanára azt mondta: „Szuper lenne, ha az apukád eljönne és énekelne veled.” Szóval megkértek, én meg elmentem és énekeltem vele. Az In the Air Tonightot nyomtuk, ő dobolt.

Mennyire követi a mai popzene eseményeit? Miket hallgat mostanában?
Nem hallgatok zenét.

Még klasszikus zenét sem?
Nem. Nem mintha szándékosan elkerülném. Csak nem hallgatok. Régebben kínosan érintett, amikor megkérdezték: „Miket hallgatsz?” Kétségbeesetten próbáltam valamit kitalálni, de nem tudtam. Aztán olvastam egy interjút Roger Waters-szel, akit – meg kell, hogy mondjam – nem szeretek (kuncog). Amikor ugyanezt megkérdezték tőle, azt felelte: „Engem nem érdekel semmi más. Csak az érdekel, amit én csinálok. Csak azt hallgatom meg, amit én csinálok, próbálok javítani rajta.” És arra gondoltam, hogy én tulajdonképpen ugyanígy érzek.

Vote it up
200
Tetszett?Szavazzon rá!