Azt hiszi, energiát takarít meg?

Az attól függ! Tévhitek a ventilátor, a termosztát és az alvó üzemmód körül

A termosztáttal pénzt takarít meg
Igaz, de csak abban az esetben, ha megfelelően programozza be! Sokan abba a hibába esnek, hogy feltételezik, ezek a szuperokos szerkezetek automatikusan a legtakarékosabb üzemmódba állítják magukat – ami sajnos nem így van. Önnek kell beállítani, hogy mikor felesleges működnie, így például munkaidőben vagy éjszakánként, nem beszélve arról, ha elutazik. Olvassa tehát figyelmesen végig a használati utasítást, és tanulja meg a termosztát kezelését – már 1 Celsius-fok változtatásával is komoly forintokat nyerhet – vagy veszíthet.

A ventilátor lehűti a szobát
A ventilátorok valójában nem csökkentik a hőmérsékletet egy helyiségben, csak a bőrön hoznak létre a hűvös szélhez hasonló érzést. Éppen ezért nincs értelme járatni a ventilátort, amikor nem tartózkodik a szobában – gondoljon rá úgy, mint a lámpára, és kapcsolja ki, ha elhagyja a szobát. Ha egyfolytában megy a ventilátor, azzal csak energiát és pénzt pazarol teljesen értelmetlenül.

A képernyőkímélővel csökken a számítógép fogyasztása
A képernyőkímélő funkció egyetlen haszna, hogy növeli a monitor élettartamát azzal, hogy mozgó képet mutat: a kimerevített állókép idővel beleéghet a képernyőbe, így tönkretéve azt. Vagyis a pénztárcáját tulajdonképpen kíméli, de az energiatakarékossághoz nincs sok köze a programnak. Ha valóban spórolni szeretne anélkül, hogy folyton ki kéne kapcsolnia a számítógépét, kapcsolja be a speciális energiatakarékos módot: ezt a számítógép energiabeállításai között fogja megtalálni.

Az alvó üzemmód kevesebbet fogyaszt, mint a ki-be kapcsolgatás
Ez egyáltalán nem igaz, alvó üzemmódon is, elnevezése ellenére, megdöbbentően sok energiát fogyaszt a számítógép. Ha tényleg takarékoskodni szeretne az árammal, mindig kapcsolja ki a számítógépet, ha tudja, hogy huzamosabb ideig nem fogja használni – így például lefekvés vagy elutazás előtt! Ne feledje, hogy ugyanez vonatkozik a géphez tartozó egyéb eszközökre is, például a szkennerre, nyomtatóra, külső merevlemezre és a hangszórókra!

Vote it up
369
Tetszett?Szavazzon rá!