Azt teszi majd, amit kell?

Sokféle vészhelyzet fordulhat elő nyaralás közben is. Ön vajon jól dönt, ha bajba kerül? Kvízünkből kiderül

Íme, tíz lehetséges vészhelyzet, mindegyikhez három lehetséges megoldást javasoltunk. Jelölje be a megfelelőnek vélt választ, majd gördítsen lejjebb és ellenőrizze, hogy azt tenné-e, amit a szakértők javasolnak. Ugyanezeket a kérdéseket korábban kiválasztott olvasóinknak is feltettük egy exkluzív felmérés keretében – nézze meg, jobban teljesít-e az átlagnál!

1. Barátaival a hegyekben túrázik. Az égen gyülekező felhőkből heves zivatar keletkezik, és csapkodnak a villámok. Mi tesznek?
a) Menedéket keresnek egy kiugró szikla alatt.
b) Keresnek egy mélyedést, és végigfekszenek benne.
c) Nyílt területen lekuporodnak.
Irány a megoldás!

2. Békés természetű kutyájára rátámad egy másik eb, és pillanatok alatt dühödt verekedés kerekedik. Mit tesz ön és a másik kutya gazdája?
a) Orrba vágja a támadó kutyát a pórázzal.
b) A kutyákra önt egy vödör vizet.
c) Felemelik a kutyák hátsó lábát.
Irány a megoldás!

3. Piknikezik a család, ám egyszer csak tízéves kislányát megcsípi egy méh. A fullánk ott marad a gyermek karjában. Mi tesz vele?
a) Csipesszel kihúzza.
b) Kikaparja a körmével.
c) Óvatosan kinyomkodja az ujjával.
Irány a megoldás!

4. Békésen szunyókál a nyugágyban, amikor megjelenik a szomszédja egy erősen vérző, mély sebbel, amelyből üvegdarab áll ki. Mit tesz ön?
a) Egyforma erővel összenyomja a seb két oldalát.
b) Óvatosan kihúzza a sebből az üvegdarabot.
c) Szorítókötést készít a seb és a szív között.
Irány a megoldás!

5. A tengerparton vagy egy mocsaras területen sétálva véletlenül futóhomokra vagy iszapba lép, és süllyedni kezd. Mit tesz?
a) Mellúszó tempókkal „előre úszik” a mélyedés széléig, de a fejét végig a felszín fölött tartja.
b) Hátraveti magát, és lebeg a felszínen.
c) Erőteljesen tapossa a laza talajt, egyenesen tartja magát, és segítségért kiált.
Irány a megoldás!

6. Szürkületkor ismeretlen úton autózik. Siet, hogy visszatérjen a szállására, és összekoccan egy traktorral. A balesetben mindketten hibásak. Az ön autójának fényszórói összetörtek, így nem tud továbbmenni. Mit tesz ezután?
a) Elfogadja a traktoros ajánlatát, hogy bevontatja a saját garázsába.
b) Megbeszéli a másik féllel, hogyan rendezzék a kárt.
c) Megkérdezi, hol a legközelebbi telefon.
Irány a megoldás!

7. Két barátjával egy evezős csónakban ül, amely messze kisodródott a tengerre, ráadásul sötétedik is. Mindegyiküknél egy fél üveg víz van és két-két sajtos-sonkás szendvics. Sejtelmük sincs róla, mikor fogják megmenteni magukat. Mi a legokosabb, amit tehetnek?
a) A tengerbe dobják a szendvicseket.
b) Megeszik a szendvicseket, és megisszák a vizet.
c) A szendvicseket és a vizet is gondosan beosztják.
Irány a megoldás!

8. Autóval menekülnek egy erdőtűz elől, ám egyszerre csak azt látják, hogy az út visszakanyarodik a lángok felé. Mit tesznek?
a) Kiszállnak, betakarják a fejüket és a testüket, majd az autó alá fekszenek.
b) Kiszállnak, keresnek egy tisztást, ahol lefekszenek, és szőnyeget vagy kabátot borítanak magukra.
c) Felhúzzák az ablakokat, és az autóban maradnak.
Irány a megoldás!

9. Párjával egy motelban szálltak meg Törökországban. Hajnali háromkor arra ébrednek, hogy az épület rázkódik. Mit tesznek?
a) Kiszaladnak a szabadba.
b) Az ágy alá rejtőznek.
c) A fürdőszobába mennek, és befekszenek a kádba.
Irány a megoldás!

10. Tizenéves fia egy balszerencsés sportbaleset után foghíjas vigyorral lép be a lakásba, és átadja kitört metszőfogát. Mit tesz a foggal?
a) Tejbe teszi.
b) Kidobja.
c) Szénsavas üdítőbe teszi.
Irány a megoldás!

Válaszok
1. c.
– Ne álljanak be kiugró szikla vagy magas fa alá, mert ezek vonzzák a villámokat – tanácsolja a százhalombattai Somkúti Nándor magashegyi túravezető. – Szabaduljanak meg fémtárgyaiktól, például a csővázas hátizsáktól, és ne mozogjanak, hanem egy nyílt, egyenes felszínű terepen ülve vagy guggolva várják meg a vihar végét. – Íme, néhány további hasznos tanács zivatar esetére. A megkérdezetteknek egyébként csak 15 százaléka válaszolt helyesen a kérdésre. Vissza a következő kérdéshez!

2. c. A megkérdezettek 31 százaléka felelt helyesen. A válaszolóknak több mint a fele a pórázt használná az indulatok megfékezésére. – Ne tegyék, mert ez agressziót válthat ki – tanácsolja Korom Gábor budapesti kutyakiképző mester, iskolavezető. – A hideg víz meglepi ugyan az ebeket, de ettől valószínűleg nem engedik el egymást. A megoldáshoz a két gazdának egyszerre kell cselekednie: legjobb, ha kihúzzák az ebeket a lábuknál vagy az ágyékuknál és a nyakörvüknél fogva, miközben felfelé emelik őket. A szájuk elé nem szabad nyúlni, mert akár a saját gazdájukat is megharaphatják. Vissza a következő kérdéshez!

3. b. A megkérdezettek mindössze 1,8 százaléka jelölte be a helyes választ. 56 százalék inkább óvatosan kinyomkodná az ujjával a fullánkot. – A legfontosabb, hogy megszabaduljunk a bőr alá szorult idegen testtől, mert az gyulladást okozhat – magyarázza dr. Hibbey Csaba tatabányai baleseti sebész főorvos. – Ha a körmével vagy egy bankkártyával lekapargatja a fullánkról az azt fedő vékony bőrréteget, könnyen ki tudja emelni. Csipesszel csak akkor van esély az eltávolításra, ha a fullánk vége kilóg. Ilyenkor ügyelni kell arra, hogy megfelelő irányba próbálja meg kihúzni. Arra kicsi az esély, hogy nyomkodással szabad utat talál neki, sőt duzzanatot is előidézhet. Vissza a következő kérdéshez!

4. a. – Alapszabály, hogy a sebbe mélyen befúródott tárgyat nem szabad kivenni, mert az ezzel való próbálkozás további sérüléshez vezethet – mondja dr. Hibbey Csaba. – Talán emlékeznek rá: Rejtő Jenő egyik regényhőse is késsel a hátában közlekedett, míg szakszerű ellátást nem kapott… De félretéve a tréfát: az elsősegélynyújtás során a végtagok sérülését okozó kiálló tárgyat két oldalról steril gézlapokkal kell körbevenni, és csúszásmentesen fedni. Szorítókötéssel laikusok ne próbálkozzanak, mert fennáll a veszély, hogy vénás pangást, illetve a korábbinál bővebb vérzést idéznek elő. – A válaszadók 61 százaléka a szorítókötést tartja helyesnek, és mindössze 10 százalékuk próbálkozna a helyes megoldással. Vissza a következő kérdéshez!

5. b. Amint észreveszi, hogy süllyed, dobja hátra magát. – Így testsúlya a lehető legnagyobb felületen oszlik szét – magyarázza a miskolci Gyurkó Gábor, a Katasztófa Elhárítási Csoport technikai vezetője. – Ne rúgkapáljon vagy „ússzon”, mert a lendületes mozgás miatt gyorsabban fog süllyedni. Ha tud, bújjon ki a cipőjéből, mert mezítláb nagyobb esélye van a menekülésre. Utána óvatosan próbáljon kigurulni a szilárd talajig, vagy hanyatt fekve, lebegve várjon nyugodtan a mentők megérkezéséig. Felmérésünkben a megkérdezettek 37 százaléka tudta a helyes választ. Vissza a következő kérdéshez!

6. c. A felmérésben részt vevők több mint 72 százaléka rossz választ adott. – Ne döntsön a traktorral történő vontatás mellett, mert ha például az erőátviteli berendezések is megsérültek, nőhet a kár. Inkább hívjon a helyszínre autómentőt – javasolja Laukó László, a Magyar Autóklub szolgálatvezetője. – Semmiképpen se hagyja el anélkül a területet, hogy pontosan tisztázták volna, ki a felelős a balesetért, és ezt a baleseti kárbejelentő lapon is rögzítsék. A biztosító ezt a nyomtatványt fogadja el hivatalos dokumentumként. Ne menjen bele az anyagiak helyszínen való rendezésébe, mert kétséges, hogy pontosan fel tudja mérni a kárt. Ha nem tudnak megegyezni, hívjon rendőrt. Vissza a következő kérdéshez!

7. a. Mivel nem tudhatják, mikor fogják megmenteni önöket, a víz a legfontosabb a túlélés szempontjából – és ezt a válaszadók több mint 98 százaléka tudta is. Azt viszont, hogy a szendviccsel mi a teendő, csak 1,1 százalék tudta. – Ne egyenek olyan szendvicset, amely fehérjét tartalmaz – figyelmeztet Bagyó Sándor, a zánkai Vízimentők Balatoni Szakszolgálatának vezetője –, mert a fehérje emésztéséhez víz kell. Ilyenkor legjobb a lekváros szendvics, mert a cukor nagyszerű túlélőétel. Ha van öngyújtójuk vagy gyufájuk, lehetőség szerint készítsenek fáklyát, és jelezzenek az esetleg arra tévedő hajóknak. Vissza a következő kérdéshez!

8. c. Csak a válaszolók 8 százaléka (kétszer annyi nő, mint férfi) döntene helyesen, ha ilyen helyzetbe kerülne. – Ha autóban vannak, maradjanak is ott, közben mobiltelefonon pontosan tájékoztassák a tűzoltóságot a veszélyhelyzetről – javasolja Pintér Ferenc győri tűzoltó őrnagy. – Minimális a benzintank felrobbanásának kockázata. Dudáljanak, csapjanak zajt, hogy a mentésben részt vevők gyorsan megtalálhassák önöket. Közben figyeljenek a szokatlan hangokra, emberi beszédre, fűrész zajára, mert ezek a megmenekülésüket segíthetik. A forró levegőtől és a mérges gázoktól véd a bevizezett pléd, kabát vagy a száj elé tartott zsebkendő. Vissza a következő kérdéshez!

9. b. A válaszolóknak mindössze 2 százaléka döntött a helyes megoldás mellett. – Egy földrengés maximum 45-60 másodpercig tart. Csak akkor érdemes az épület elhagyásával próbálkozni, ha 20-25 másodperc alatt ki tud jutni a szabadba – magyarázza Vincellér Tibor, a nyíregyházi Kelet-magyarországi Speciális Mentő Egyesület elnöke. – Erre általában kicsi az esély. Inkább keressen valamilyen masszív, nagyméretű berendezési tárgyat (ágyat, asztalt), és bújjon alá. Ez megvédi a lehulló törmeléktől. Üvegfalú épületből semmiképpen se próbáljon kimenekülni, mert a törött üvegcserepek nagyon veszélyesek lehetnek. Vissza a következő kérdéshez!

10. a. Mindenképpen gyorsan kell cselekedni, mert a fog megmenthető. – Ne mossa le, hanem úgy, ahogy van, tegye tejbe, mert a tej megakadályozza a gyökérhártya kiszáradását. Ha így jár el, és 2 órán belül elviszi a fiát fogorvoshoz, valószínűleg sikerül visszaültetni a fogát – magyarázza dr. Jakabó Judit tatabányai gyermekfogorvos. – Ha nincs otthon tej, a kiesett fogat tegye vissza a gyerek szájába, a nyelve alá vagy oldalt a fogsoron kívül-re, ott lesz a legjobb helyen, amíg a szakemberhez eljutnak. – A válaszolók 72 százaléka kidobná csemetéje kitört fogát. A helyesen döntő 20 százalékból háromszor annyi a nő, mint a férfi. Lám, az örökké gondoskodó édesanyák...

Vote it up
224
Tetszett?Szavazzon rá!