Békából lesz szupergyógyszer?

A kutatók reménye szerint bőrváladékuk tanulmányozásával jóval hatékonyabb antibiotikumokat alkothatnak

A természettudósok évtizedek óta tisztában vannak azzal, hogy a békák bőrváladékai mikrobaölő peptideket tartalmaznak. Ám ezek a természetben előforduló antibiotikumok az emberre is mérgezők, ezért eddig nem tudtuk kiaknázni a bennük rejlő lehetőségeket.

Most viszont két helyen is azon dolgoznak, hogy veszélytelenül hasznosíthassuk ezeket a peptideket. A Melbourne-i Egyetem és az Ausztrál Nukleáris Műszaki-tudományos Kutatóintézet munkatársai atomi szinten vizsgálják a peptideket, így kívánják megállapítani, miként kötődnek azok a sejthártyához. Reményeik szerint a sejtek és a peptidek közötti kölcsönhatások megfigyelése nyomán utánozhatják a természetben zajló folyamatot, és alternatívát teremthetnek az antibiotikumos kezeléshez.

Abu-Dzabiban, az Egyesült Arab Emírségek Egyetemén már több mint 200 mikrobaellenes hatású peptidet sikerült kimutatni békák bőréből, némelyikük nemcsak baktériumok, hanem gombák és vírusok ellen is hatásos. A kutatók célja, hogy ezekből gyógyszereket fejlesszenek, és öt év alatt szeretnének eljutni az új készítmények klinikai kipróbálásáig. Lehetséges felhasználási terület a sok emberéletet követelő, meticillinrezisztens Staphylococcus aureus (MRSA) baktérium okozta fertőzések leküzdése.

Vote it up
261
Tetszett?Szavazzon rá!