Büdös kölykök!

Észbontó! A mai gyerekek szabadabbak, mint az elődeik, és elképesztő kütyüik vannak. És ettől boldogabbak?

Tegyük föl, hogy van két hasonló korú gyerek. Az egyik a hetvenes években született, csíkos térdzokniban van, és nejlon iskolaköpenyben, mert magán felejtette, amikor hazaért a suliból.

A másik az ezredforduló környékén született, menő tornacsukában van, és hibrid terepjáróban, mert benne felejtették, amikor hazaértek a plázából. Az előbbi gyerek neve Öcsi, a másiké meg Izé. És most tegyük föl, hogy az időgép meghibásodott, így aztán egymással játszanak.

Előbb gyanakodva végigmérik egymást. Izé megkérdi, mi az a foszlott, fehér papír a fejeden, mire Öcsi sűrű erdőről beszél, meg számháborúról, Izé máris kapcsol, hogy az csak valami új Xbox-cucc lehet. Öcsi csodálkozik, mi az az Xbox, tán egy óriás matchbox, Izé röhög, á, dehogy, mozgásérzékelő információs rendszer, a nappaliban kell ugrálni a tévé előtt, egy gép bemásolja az arcodat, és olyan, mintha te harcolnál a filmben. Öcsi hüledezik, hogy fú, de kafa lenne, de ma sajna hétfő van, adásszünet, aztán megkérdi ő is, hogy Izé fején mi az a nagy izé odatapadva, de Izé csak a vállát vonja, hogy mi lenne, hát palmtop, lehet vele telefonálni, fészbukolni meg dzsungelgyilkosost játszani 3D-ben, és hetvenezerbe kerül. Öcsi rábólint, hogy az ő új Ladájuk is annyiba került, de telefonálni csak a sarki fülkéből lehet bélásért vagy tantuszért. Jó lenne lemenni focizni a térre, mondja Öcsi, de Izé inkább menne a netre fel, úgy fekve is focizhat. Öcsi térdén ragtapasz, mert tegnap is focizott, Izé térdén is ragtapasz, már megint kiverte az allergia. Mi az az allergia, kérdi Öcsi, hát amikor a védelmi rendszered ellened támad, mondja Izé, fú, de kafa bunyó lehet, így Öcsi.

Öcsi jóéjt-puszit kap az anyukájától, Izé esemest, Öcsi vállveregetést az apjától, Izé pluszmemóriát, Öcsinek tortát süt az anyukája a szülinapjára és meghívhatja a barátait, Izének csúszdaparkot bérelnek, és az apukája meghívja a prominens barátait. Öcsi nem nézhet tévét egyedül, Izének saját tévéje van, nézze inkább egyedül.

Öcsi mérnök lesz, sose ér rá, mert annyi mindent fel kell találnia, Izének nincs mire ráérnie, mert nincs már mit feltalálni, Öcsi melle dagad a büszkeségtől, Izének tyúkmelle van a gépezéstől, Öcsi bőszen csajozik, Izé újabban metroszexuális, Öcsi megnősül, Izének kötődési problémái vannak, Öcsi gyereket nemz, bár sokkal későbbre tervezte.

És elnevezi Izének, na. És az időgép ekkor megjavul.

És Öcsi nézi a fiát, akinek nincs terve, se álma, se kedve, csak a palmtopon lóg folyton. És nem érti, hol rontotta el vele. És megvesz neki minden új fejlesztést, hogy kimutassa, mennyire szereti, de hiába, mert a büdös kölyöknek semmi se elég jó. És akkor kiabálni kezd, hogy érted tettem mindezt, fiam, neked hoztam létre ezt a szép kibervilágot, hát miért nem örülsz, miért nem kezdesz már magaddal valamit? De Izé csak nem örül és nem kezd magával semmit.

Egy régi anekdota szerint az apa elmegy a bölcshöz tanácsért, amiért a gyermeke követelőző, nemtörődöm, agresszív, pimasz, lélektelen, kedvetlen, lusta, trágár lett. Egész nap csak fekszik, és a falat bámulja. A bölcs hosszan hallgatja a férfit, majd azt mondja: – Menj haza, barátom, ülj le mellé, és szeresd jobban!

Vote it up
239
Tetszett?Szavazzon rá!