Bőr vagy szövet ülőgarnitúrát?

Melyiknek mik az előnyei, illetve a hátrányai? Hogyan tisztíthatók? Milyen szempontok szerint érdemes választani?

Miért jó a bőr?
A bőr természetes anyag, rendkívül erős, kellemes a tapintása, elegáns és tartós. A bőrök többsége jól és könnyen tisztítható. Sérülés vagy részleges elhasználódás esetén javítható. Szükség esetén egyes részek is cserélhetők. A bőr könnyen portalanítható, így az allergiában szenvedők számára is előnyös. A bútorhuzatok készítésére felhasznált bőr a vágóhidakon keletkezik nagy mennyiségben, ami az erőforrásokkal történő ésszerű gazdálkodás és környezetünk védelme irányába hat.

Mennyire „kényes” a bőr?
Nem a szín határozza meg, hogy egy bőr kényes-e vagy sem. Alapvetően kétféle bőr létezik: az egyik nem kényes, könnyen tisztítható, a másik típus kényes, gyakran nem tisztítható megfelelően. Általánosan ez utóbbi típusba tartozó bőröket tartjuk értékesebbnek. A tisztíthatóság és javíthatóság miatt azonban, bármilyen ma létező bútorhuzatként használt anyaggal összevetve, egyértelműen az elsőként említett bőrtípus a legelőnyösebb.

Hogyan tisztíthatja, ápolhatja?
Sok tévhittel, házi praktikával lehet találkozni, amelyek súlyos kárt okozhatnak. Tisztításhoz, ápoláshoz csak és kifejezetten bútorbőr ápolására kifejlesztett szereket használjon, és tartsa be a használati útmutatóban foglaltakat.

Mit diktálnak a trendek?
Alapvetően továbbra is a minimál dizájn határozza meg a trendet, ugyanakkor egyre több gyártónál jelennek meg ezek lágyabb, puhább változatai. A formák már kevésbé merevek. A bézs mellett egyre népszerűbbek a fekete és fehér színek is.


Miért jó a szövet?
A szövetgarnitúra a kényelmesebb megoldás. Puhasága otthonosabb és komfortosabb érzést biztosít a bőr ridegségével szemben. Télen melegebb érzetet ad, nyáron nem tapad a bőrünkhöz.

Kik kedvelik a szövetgarnitúrát?
A hiedelemmel ellentétben a bőrrel szemben a szövetgarnitúrák vásárlásánál nem az ár a leglényegesebb szempont, mivel azonos minőségi kategóriában a 8–10 éves használat esetén elenyésző a 30–35 százalékos árkülönbség. Sokkal inkább az otthonossága és kényelme jelenti az előnyt.

Hogyan válasszon szövetgarnitúrát?
A négy fő szempont a funkció, a méret, a forma és az ár. Szövetes kanapéknál a középkategóriából válasszon; a túl olcsó szövet hamar elhasználódhat, a túl drágát pedig „nem meri” majd használni. Keressen a lakás stílusához illő, semleges árnyalatot, és inkább a fallal, szőnyeggel, dekorációval színesítse az enteriőrt, így később könnyebb a lakás hangulatán, stílusán változtatni.

Mennyire „kényes” a szövetes garnitúra?
A szövetes ülőgarnitúrák a bőröknél kényesebbek, hamarabb elkoszolódnak, könnyebben fakulnak, a használat jelei előbb mutatkoznak. Ma a kosztaszító réteggel ellátott, vagy az anyagában impregnált szövetek a legnépszerűbbek, amelyek tisztíthatóságára, színtartósságára akár öt év garanciát is kaphat.

Hogyan tisztíthatja, ápolhatja?
A szövethuzatok alapvető tisztítása a gyakori porszívózás, és a folttisztító, illetve textilvédő szerek használata. A bútorok általános koszolódása, zsírosodása egy bizonyos időn túl elkerülhetetlen, ilyenkor a legjobb, ha textiltisztító szakember segítségét kéri.
Forrás: amiotthonunk.hu

Vote it up
356
Tetszett?Szavazzon rá!