Baconös sertéssült fügedzsemmel

Bacon, hús és füge mámorító együttese, valóságos ízextázis

Hozzávalók 8 személyre
1,2 dl olívaolaj 2 evőkanál frissen aprított zsálya 2 evőkanál frissen aprított kakukkfű 2 evőkanál frissen aprított rozmaring 1 evőkanál só 2 kiskanál frissen őrölt bors 1 kg sertéskaraj (csont nélkül) 10 szelet bacon

A dzsemhez: 7,5 dl vörösbor 7,5 dl víz 40 dkg szárított füge 30 dkg cukor 1,2 dl citromlé

Elkészítés
1.
A dzsem hozzávalóit közepes lángon addig forraljuk, míg a cukor teljesen fel nem oldódik, majd kis lángon felére-harmadára visszaforraljuk. Hagyjuk kihűlni, majd hűtőbe tesszük. (A sült elkészítése előtt 2-3 nappal is összeállíthatjuk.)

2. Az olívaolajat, a zöld fűszereket, a sót és a borsot botmixerrel összedolgozzuk. A húst konyhai kötözőzsinórral körbekötjük, egy nagyobb sütőedénybe fektetjük, majd megkenjük a fűszeres olajjal, és fóliával letakarva 1 éjszakára a hűtő tesszük.

3. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra. A húst szoba-hőmérsékletűre melegítjük, megszórjuk egy kevés sóval és borssal, majd a tetejére helyezzük a baconszeleteket, és a sütőben kb. 1,5 óra alatt készre sütjük. (Ha maghőmérőt használunk, a hús közepébe szúrva 65 °C-ot mutasson!)

4. Ezután a húst egy tálra helyezzük, eltávolítjuk a kötözőzsinórt, és szeletelés előtt 15-20 percig állni hagyjuk. A fügedzsemmel tálaljuk.

Vote it up
9
Tetszett?Szavazzon rá!