Hozzávalók 4 személyre
vaj az alufólia kikenéséhez • 20 szelet bacon • 1 kg pulykamell
A töltelékhez: 2,5 dkg vaj • 1 evőkanál olívaolaj • 2 fej vöröshagyma • 14 dkg bacon • 5 dkg fenyőmag • 4 gerezd fokhagyma • 2,5 dkg zsályalevél • 2 db citrom reszelt héja • 4 dkg petrezselyem • 10 dkg zsemlemorzsa • 1 db tojás • só, bors
Elkészítés
1. A töltelékhez egy nagyobb serpenyőben felmelegítjük a vajat és az olajat, beletesszük a félbevágott majd felszeletelt hagymát, üvegesre pároljuk, majd kiszedjük és félretesszük.
2. A kockára vágott bacont kb. 5 perc alatt aranyszínűre pirítjuk, majd hozzáadjuk a fenyőmagot, a finomra vágott fokhagymát, a felaprított zsályát és a citromhéjat. További 1 percig sütjük, míg a fenyőmag barnulni nem kezd.
3. Belekeverjük az apróra vágott petrezselymet, majd az egészet ráöntjük a hagymára. Hozzákeverjük a zsemlemorzsát a tojással együtt, és sózzuk, borsozzuk.
4. Kivajazunk egy 50x60 cm-es alufóliát. Egymással párhuzamosan ráhelyezünk 5 szál kötözőspárgát (amivel a pulykamellet össze tudjuk kötözni), majd a baconszeleteket rácsszerűen elhelyezzük a spárgákon.
5. Felnyitjuk a bőrével lefelé fordított pulykamellet, és mindkét oldalát néhány helyen behasítjuk. Folpackkal befedjük, és sodrófával addig lapítjuk, míg a hús mindenhol 5 cm vékony nem lesz. Egy téglalap alakú formát kapunk. (Ügyeljünk, hogy a bőrét ne sértsük meg!)
6. A pulykamellet a baconszeletekre helyezzük, sózzuk, borsozzuk, majd rákanalazzuk a tölteléket. Ezután a pulykamellet a baconszeletekkel együtt felgöngyölítjük, a spárgával pedig szorosan összekötözzük, nehogy a töltelék kifolyjon. Fóliába tekerve a hűtőben akár 2 napig is eláll.
7. A sütőt előmelegítjük 190 °C-ra. A húst (kilónként kb. 40 perc sütési idővel számolva) megsütjük. Az utolsó 10 percben a fólia nélkül sütjük. Amikor megsült, kivesszük a sütőből, és lefedve 10 percig pihentetjük.
Hozzászólás