Bagel

Az eredetileg „beugel” néven ismert „lyukas zsemle” receptjét lengyel kivándorlók vitték magukkal Amerikába. Langyosan a legfinomabb

Hasonló receptek

Hozzávalók 1 tepsihez (12 db)
45 dkg BL112-es búzaliszt, egy kevés a dagasztáshoz 1 kiskanál só 1 tasak szárított élesztő 3 tojás 1 kiskanál méz 2 kiskanál napraforgóolaj

Elkészítés
1. A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzákeverjük a sót és a szárított élesztőt, és a kupac közepén kialakítunk egy mélyedést. Egy másik tálban 2 tojást kikavarunk a mézzel és az olajjal, és a mélyedésbe töltjük.

2. A tálhoz hozzáöntünk kb. 2 dl langyos vizet, és kézi mixer dagasztókarjával ragacsos masszává gyúrjuk a hozzávalókat.

3. A munkalapot vékonyan belisztezzük. Ráborítjuk a tésztát, és ököllel kb. 10 percig erőteljesen dögönyözzük, időnként a pulthoz ütögetjük, amíg ruganyos tésztát nem kapunk, amely már nem ragad a kezünkhöz. A tésztát konyharuhával letakart tálban, meleg helyen 40 percen át kelesztjük; ezalatt a kétszeresére dagad.

4. A tésztát a munkalapra borítjuk, könnyedén átgyúrjuk, hengert formálunk belőle, és 12 egyenlő nagyságú részre vágjuk. Mindegyik darabból egy 20 cm hosszú hengert nyújtunk, a két végüket egy kicsit benedvesítjük, gyűrűformán egymásra illesztjük, és szorosan összetapasztjuk.

5. A sütőt 200 °C-ra előmelegítjük. A tepsit sütőpapírral kibéleljük. A nyers péksüteményeket a tepsibe tesszük, és konyharuhával letakarva 20 percig kelesztjük.

6. Egy nagy lábasban vizet forralunk, egy kevés sót szórunk bele. A tésztakarikákat habszedő kanállal egyenként a lobogó vízbe csúsztatjuk, és addig főzzük, míg fel nem bukkannak (20–30 másodperc). Kiemeljük a vízből, és a tepsibe tesszük.

7. Felverjük a harmadik tojást, és bekenjük vele a bageleket. Az előmelegített sütőben 14–15 perc alatt aranybarnára sütjük. Kivesszük a sütőből, és süteményesrácson langyosra vagy teljesen kihűtjük. Légmentesen lezárt dobozban 3 napig friss marad.

Vote it up
440
Tetszett?Szavazzon rá!