Baj lehet, ha keverednek

Egyes gyógyszerek szedése közben figyelni kell arra, hogy mit eszik és iszik, különben veszélybe is kerülhet

Antibiotikumok és tejtermékek
A kinolon típusú antibiotikumok, mint például a ciprofloxacin szedésekor ne felejtse el, hogy ezek könnyen reakcióba lépnek a kalciummal és a vassal is! Jeff McClusky, az Amerikai Gyógyszerészeti Társaság szóvivője szerint legjobb, ha az antibiotikumos kezelés ideje alatt inkább kerüli a tejtermékeket és a vast tartalmazó étrendkiegészítőket (az ételek általában nem tartalmaznak annyi vasat, hogy problémát jelenthessenek). Ha erre nem figyel, az (bár közvetlenül nem veszélyes), csökkentheti az antibiotikum hatását, ezzel tulajdonképpen elősegíti azt a fertőzést, amely ellen az orvosságot egyáltalán elkezdte szedni.

Véralvadásgátlók és saláták
Többek között a fodros kel, a saláta, a brokkoli és a csicseriborsó is igen gazdag K-vitaminban, amely különös kockázatot jelent a véralvadásgátlót szedőkre nézve! A magas K-vitamin-bevitel ugyanis rontja a véralvadásgátló hatását – figyelmeztet Howard Weintraub kardiológus, a New York-i Egyetem Szív- és Érrendszeri Betegségek Megelőzési Központjának igazgatója. Igyekezzen odafigyelni arra, hogy egyenletes legyen a K-vitamin bevitele – de a legfontosabb, hogy egyeztessen orvosával.

Vérnyomáscsökkentő orvosság és édesgyökér
Az édesgyökérben található glicirrhizin emeli a vérnyomást – hívja fel a figyelmet Dennis Goodman, a New York-i Egyetem munkatársa. Ha vérnyomáscsökkentő gyógyszer szedése közben fogyasztja, azzal az orvosság hatásfokát rontja, aminek az eredménye az egészségre veszélyes vérnyomásemelkedés. További ételek, amelyeket kerüljön: ha ACE-gátlókat szed, gyakran felmerül lehetőségként, hogy a nátriumbevitel csökkentése érdekében érdemes sóhelyettesítőket keresni; arra azonban ügyeljen, hogy ne túl magas káliumtartalmú terméket válasszon. Az ACE-gátlók hatására a szervezetben a vér káliumszint nőhet, ha pedig ez átlép egy kritikus pontot, az szívritmuszavarhoz vezethet – figyelmeztet dr. Weintraub. A gránátalma fogyasztása az ACE-gátlókkal ugyancsak veszélyes lehet, mivel a vérnyomás leesését, így szórakozottságot, szédülést okozhat. Fontos, hogy ezekről a kérdésekről egyeztessen orvosával!

Sztatinok és grépfrút
A grépfrútban levő egyik vegyült gátolja azt az enzimrendszert, amely a koleszterinszint csökkentésére szedett sztatinok felszívódásához szükséges; ez azt jelenti, hogy a gyógyszer így nem lesz képes kifejteni a hatását. Nem elegendő csak az orvosság bekapásakor kihagyni a grépfrútot, fontos, hogy egyáltalán ne igya – figyelmeztet McCulsky.

MAO-gátlók és érlelt sajtok
A MAO-gátló antidepresszánsok gátolják annak az enzimnek a termelését, amely a tiramin nevű vegyület lebontásában játszik kulcsszerepet. Az érlelt sajtokban, illetve a sörben, az avokádóban, a spenótban, a feldolgozott, csomagolt húsokban és a már nagyon érett banánban is előforduló tiramin, ha nem kerül lebontásra, a szervezetbe felszívódva, hirtelen vérnyomás-emelkedést okozhat; ez az ezzel járó tüneteken, mint az erős mellkasi fájdalmon, a nyirkos bőrön és az izzadáson túl akár halálos is lehet – figyelmeztet Annelle Primm, az Amerikai Pszichiátriai Társaság tudományos igazgatóhelyettese. Ennek a szaknyelven csak „sajtreakciónak” nevezett mellékhatásnak a megelőzésére a tiraminban gazdag és emiatt kerülendő ételek listáját kérje a MAO-gátlót felíró orvostól. A pszichiáterek a MAO-gátlókat egyre inkább csak akkor írják fel – részben épp a szigorú étrendi feltételek miatt – ha az egyéb gyógyszerek már nem elég hatásosak.

Egyes kemoterápiás szerek és a narancslé
Ha nem megfelelő mennyiségű kemoterápiás gyógyszer jut a szervezetbe, a kezelés nem elég hatékony. A tőzegáfonya és a narancslé azonban, magyarázza McClusky, megakadályozhatja az egyik ilyen szer, az etopozid felszívódását! Ezért fontos, hogy a gyógyszert csak egy pohár vízzel szedje be, a gyümölcslevekkel pedig várjon utána még legalább fél órát.

Vote it up
343
Tetszett?Szavazzon rá!