Bajos boszorkányság

Romániában romlanak a jövendőmondók munkálkodásának feltételei. Interjú a kéttucatnyi igazi boszorkány egyikével

Megjelent: 2011. április

Kapcsolódó cikkek

Keleti szomszédunknál egy készülő törvényjavaslat adófizetésre kötelezheti a jóslásból és varázslásból élőket. Ráadásul a szigorú honatyák pénzbírsággal is fenyegetik őket a valóra nem vált jövendölésekért. Az új adóhelyzetről és egyebekről kérdeztünk egy gyakorló boszorkányt, Vanessát.

Reader’s Digest: Vajon a döntés a boszorkányok megadóztatásáról politikai boszorkányüldözés?
Vanessa: Hogy is követelhetnek adót egy öröklött tehetségért? Ez égi hatalom, és teljesen helytelen, hogy adót vetnek ki rá. Én mégis tudomásul veszem, bár a társaim zöme nem fogadja el. Tudom, hogy valóban látnok vagyok, és megbirkózom ezzel a „boszorkányüldözéssel”.

RD: Hány boszorkány tevékenykedik Romániában?
V: Az igazi boszorkányokat két kezemen meg tudom számolni. Lassanként elfogyunk, semmi sem olyan, mint régen. Hajdanában egy jósnő minden lánya örökölte a tehetségét. Ma legfeljebb egy-kettő. Nem tudom, mi ennek a magyarázata, azt hiszem, a modern világ sok mindent elrontott.

RD: Vannak gyermekei?
V: Tizenhat évesen mentem férjhez, a fiam tizenegy éves, Raisa, a kislányom négy, a másik lányom, Sara pedig kettő és fél. Biztos vagyok benne, hogy Raisa a nyomdokaimba fog lépni.

RD: Milyen tulajdonságokkal kell rendelkeznie egy boszorkánynak?
V: Csupán ezt az adottságot kell örökölnie. Sokan próbálkoznak boszorkánykodással vagy látnoksággal, és mindent úgy hajtogatnak, mintha vers vagy imádság volna – mindhiába. Az ilyesmi nem tanulható, bármennyire igyekszik is az ember.

RD: Mennyi idősen jött rá, hogy boszorkánnyá válhat?
V: Ez lassan alakult ki. Hétévesen olvastam először tarot-kártyából. Anyám azt mondta: „Az egyik utódom leszel.” A tehetségemet tőle, Luminiţától, „a fehér mágia királynőjétől” örököltem. A nagyanyám, Valentina nagy hatalmú boszorkány volt, a fehér és a fekete mágiát is gyakorolta.

RD: Létezik-e a boszorkányoknak európai szövetsége, tartanak-e nemzetközi találkozókat?
V: Oroszországban, Spanyolországban és a Cseh Köztársaságban találkozunk. Az összejöveteleinken megállapítjuk, ki a legjobb boszorkány az egyes országokban, vagyis ki tudja bizonyítani a legtöbb megoldott ügyet.

Az ügyfelek többsége városi, és alig húsz százalékuk nő

RD: Hogyan dönthetjük el, nem szélhámos-e egy boszorkány?
V: Ami a jóslást illeti, nincs más teendő, mint keresztet vetni a tarot-kártyára és fényképet adni. A látnoknak abban a pillanatban meg kell tudnia mondani, mi minden bántja az illetőt, milyen problémákkal küszködik, azok miből fakadnak, és meg kell neveznie személyeket. Ha valaki hozzám fordul, kiterítem a lapokat, és mindent meg tudok mondani. Ha nincs fotó, akkor nevet, csillagjegyet kérek, és keresztvetést a kártyára. A fényképet a kártyalapok közé teszem, és varázsigét mormolok fölötte, hogy a tarot-kártya elárulja, mi jár az illető fejében.

RD: Miféle mágiát kérnek öntől?
V: Szerelmi varázslást. Ha valakinek nincs kivel megosztania a vagyonát, a sok pénz semmit sem ér.

RD: Képes valakit szerelembe ejteni?
V: Igen.

RD: Jellemzően milyenek az ügyfelei?
V: A zömük városi. A legutóbbi pár évben az ügyfeleim körülbelül nyolcvan százaléka férfi, és csak húsz százalékuk nő. Mindkét nemet elsősorban a szívügyek érdeklik, de anyagi és egészségi problémákkal is fordulnak hozzám.

RD: Hírességek és politikusok is igénybe veszik a szolgáltatásait?
V: Igen.

RD: Ők is szerelmi ügyekkel vagy egyéb kívánságokkal keresik föl?
V: A politikusok sohasem szerelmi bajok miatt jönnek. Őket csak a politikai sikereik érdeklik. Azt mondják: „Ezt meg ezt szeretném elérni, állítsa félre azt az embert, és juttasson engem a helyére!” A hírességek viszont a szerelem miatt jönnek.
 

Lapzártánkkor érkezett a hír, hogy a román parlament képviselőháza elvetette a „boszorkánytörvényt”. Csak nem babonázták meg a honatyákat?

Vote it up
193
Tetszett?Szavazzon rá!