Balesetek bütykölésből

Aki maga próbál elvégezni szakipari munkákat, a pénztárcáját és a testi épségét is veszélyezteti

Kapcsolódó cikkek

A budapesti Rácz Norbert* (a nevet megváltoztattuk) egy szigetközi településen vásárolt magának takaros hétvégi házat. Szúrta a szemét azonban az előző tulajdonos által épített csúnyácska garázs. – Eszembe sem jutott, hogy vállalkozót keressek a lebontására – mondja Norbert. – Hívtam a barátaimat, és egyik hétvégén nekiestünk ötkilós kalapácsokkal.

Jól haladtak a munkával, ám Norbert egyszer csak rozsdás szögbe lépett. A reflexeit dicséri, hogy mihelyt megérezte a kellemetlen szúrást, nagyot ugrott. Így a szög legalább nem szúrta át a lábfejét, de alaposan felhasította a talpát. A bontásnak rögvest vége lett, és robogtak a közeli kórház ügyeletére, ahol ellátták a sebét, és megkapta a mérgezés elleni injekciót. – Megpróbálom a jó oldaláról felfogni a dolgot: öt évig nem kell tetanuszinjekcióért sorban állnom – mondja.

Leviczki Réka is spórolni akart, amikor új üzletét rendezte be. A nyolc hatalmas üvegpolcot félnapos munkával próbálták a vasbeton falhoz rögzíteni – mint utóbb kiderült, sikertelenül. – A polcrendszer egy nappal az üzlet megnyitása előtt leszakadt – idézi fel a történteket. – Csakhogy ekkor már rajta volt az árukészlet: táskák, bőráruk. Persze a polc is tönkrement, de ráadásul a lezúduló üvegcserepek összevagdosták, így eladhatatlanná tették a termékek nagy részét. Több százezres volt a kárunk, azonban még így is szerencsénk volt, hiszen ha a polc az üzlet megnyitása után omlik össze, akár vásárlók is megsérülhettek volna.

Nagy árat fizetnek a spórolásért
A háztartásokban évente közel 280 ezer ismertté vált baleset történik. Arról nincs külön adat, hogy ebből hányan sérülnek meg, amikor maguk akarnak elvégezni szakembert igénylő munkákat, ám becslések szerint tízezres lehet az ilyen esetek száma is. – Az is előfordul, hogy valódi tragédia lesz a barkácsolás vége – mondja Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője. – A mentők a mai napig emlékeznek arra a néhány évvel ezelőtti esetre, amikor Budapest egyik peremkerületében barkácsolás közben eltört az elektromos köszörű, és a kiröppenő köszörűkődarab szétroncsolta a géppel dolgozó férfi fejét.

Befuccsolt befektetések
• Varrógép vagy kenyérsütő, amit soha nem használ: előre fontolja meg, van-e kedve ilyesmivel bíbelődni.
• A világ végéig furikázni, hogy olcsóbban jusson benzinhez.
• Autó és más drága javak szervizköltségén krajcároskodni – a végén súlyos kárt szenvedhet.
• A legolcsóbb eszközt, például villanyradiátort megvásárolni, holott a működtetése többe kerülhet.
• Nagyban venni olyan terméket, például gabonapelyhet, amit nem az egész család szeret.
• Netes árverésen hirtelen elhatározással licitálni, majd rájönni, hogy ugyanazt másutt olcsóbban is megkaphatta volna.
• Hitelkártyával vásárolni a bónuszpontokért, holott a késedelmes törlesztés miatti kamat bőven ellensúlyozza a nyereséget.
• Olcsó telefon vagy kábeltévé miatt drága előfizetői szerződést kötni.

Még az egyszerűnek tűnő műveletek is veszélyesek lehetnek. – A konyhai mosogatótálcát szerettem volna kicserélni, de el sem jutottam a beépítésig – mondja budapesti Tóth Sándorné. – Amikor kiemeltem a dobozból a tálcát, a sorjás, éles széle alaposan megvágta a kezemet a hüvelyk- és a mutatóujjam között. Dőlt belőle a vér, rohantam a kórházba, ahol összevarrták. Két hétig voltam betegállományban miatta, hiszen fél kézzel nem tudtam dolgozni az irodában. Ám sajnos még most sem tökéletes: érzéketlen a hüvelykujjam, gyakran sajog, pedig mindez lassan egy éve történt.

– Sajnos sok ilyen esetet lehetne sorolni, hiszen a háztartás veszélyes üzem, különösen hétvégenként, amikor van idő bütykölni – teszi hozzá a szóvivő. – Mi persze csak a legsúlyosabb esetekkel találkozunk, mivel a könnyebb sérültek maguk mennek el orvoshoz vagy kórházba, a mentők azonban így is évente csaknem ezer ilyen balesethez vonulnak ki.

A szóvivő szerint az alkalmi barkácsolók gyakran úgy sérülnek meg, hogy leesnek a székről vagy a létráról. Sok az áramütés is, mivel divat a barkácsolt fűnyíró, illetve előszeretettel igyekszünk javítgatni más elektromos készülékeket is.

Vote it up
648
Tetszett?Szavazzon rá!