Banándzsem és gyömbéres almalekvár

A banánosat egye kenyérrel, joghurttal vagy fagylalttal, az almás esetében kísérletezzen különböző fajtákkal

Hasonló receptek

BANÁNDZSEM
Hozzávalók

50 dkg kissé éretlen banán 2 kis citrom leve 1 kg felmelegített cukor

Elkészítés
1. Szeleteljük fel a banánokat, és tegyük nagy lábasba. Öntsünk rá citromlét, és keverjük össze, hogy jól elfedje.

2. Tegyük bele a cukrot, forraljuk fel, közben folyamatosan, de óvatosan keverjük, amíg a cukor feloldódik.

3. Mérsékeljük a lángot, és hagyjuk csendesen főni.

4. Hagyjuk kihűlni, közben keverjük, hogy a banán elvegyüljön a szirupban. 5. Merjük előmelegített, sterilizált üvegekbe. Amikor a lekvár kihűlt, zárjuk le légmentesen. Körülbelül 50 dkg dzsem lesz belőle.
 

GYÖMBÉRES ALMALEKVÁR
Hozzávalók

1 kg fanyar desszertalma 2,5 dl víz • 1 kis citrom reszelt héja és leve 75 dkg zselírozócukor 10 dkg gyömbér 1 evőkanál gyömbérszirup

Elkészítés
1. Hámozzuk meg az almát, vágjuk ki a magházat, és vágjuk fel gerezdekre. Tegyük egy nagy lábasba, majd adjuk hozzá a vizet, a citrom héját és levét.

Almalekvár gyömbérrel2. Forraljuk fel, és hagyjuk csendesen főni kb. 20 percig. Adjuk hozzá a cukrot, kavargassuk, amíg a cukor feloldódik, majd tegyük bele az apróra vágott gyömbért és a gyömbérszirupot is.

3. Forraljuk fel ismét, és főzzük csendesen, amíg a lekvár eléri a dermedési pontját. Időnként kavarjuk meg.

4. Hagyjuk kissé kihűlni. Öntsük előmelegített, sterilizált üvegekbe. Várjuk meg, amíg kihűl és megdermed, majd légmentesen zárjuk le az üvegeket. Körülbelül 1,5 liter lekvár lesz belőle.

Jó tanács
Ha nem akarjuk hosszú ideig tartó főzéssel besűríteni a lekvárokat, használjunk zselésítő dzsemtartosító szert. Ezzel gyorsabban és kevesebb cukorral is kitűnő állagú dzsemet vagy lekvárt kapunk, csak a használati útmutatót kell pontosan követnünk.

Vote it up
196
Tetszett?Szavazzon rá!