Hozzávalók 6 személyre
35 dkg liszt + tortaformába • 1 kiskanál sütőpor • 0,5 kiskanál só • 15 dkg vaj + tortaformába • 25 dkg cukor • 6 db tojás • 2,5 dl kefir • 2 db banán • 5 dkg dió
A krémhez: 25 dkg barna cukor • 1 db banán • 3 evőkanál vaj • 7 dl hideg tejszín • 1 evőkanál lime-lé • 1 evőkanál rum
Elkészítés
1. A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra. A lisztet egy edénybe szitáljuk, és hozzáadjuk a sütőport és a sót.
2. A vajat 12 dkg cukorral habosra keverjük, hozzáadunk 2 tojást, majd 4 részletben hozzáadjuk a lisztes keveréket, és 3 részletben a kefirt.
3. A maradék tojást és cukrot kikeverjük, összedolgozzuk a lisztes masszával, majd beleforgatjuk az apró kockákra vágott banánt.
4. A tésztát egy kivajazott, kilisztezett tortaformába kanalazzuk, és 35 perc alatt készre sütjük (tűpróbával ellenőrizzük).
5. A karamellkrémhez a barna cukrot krémesre keverjük a kockára vágott banánnal és a vajjal. Hozzáadunk 3,5 dl tejszínt, felforraljuk, közepes lángon 10 percig főzzük, majd szoba-hőmérsékletűre hűtjük.
6. A maradék tejszínt lágy habbá verjük, óvatosan a krémhez keverjük, majd hűtőbe tesszük, hogy kenhető állagú legyen.
7. A kihűlt tortát vízszintesen három részre vágjuk, a tortalapok vágott felét meglocsoljuk a lime-lével és a rummal, majd megkenjük a krémmel.
8. A torta tetejére is krémet kanalazunk, majd megszórjuk a félbevágott dióval, és 2 órára behűtjük.
Hozzászólás