Beszéljünk a szexről

Amikor a média szexre buzdító cikkekkel, klipekkel és blogokkal van tele, ideje, hogy a szülők kihúzzák a fejüket a homokból

Bár megesküdött, hogy örökké szeretni fogja, a fiú mégis szakított a 17 éves lánnyal, egy texasi középiskola utolsó évesével. A lány órákat búslakodott a szobájában vigasztalhatatlan bánatában. Csak csipegetett az ételből. Lemaradt a tanulásban. Az egytől tízig terjedő skálán a fájdalom 100 volt.

Az édesanyja jól ismerte az ifjúkor felfokozott érzelmeit. S bár nem tudta, mennyire összetört a lánya szíve, óvatosan elkezdte feltenni a főbb kérdéseket: Miért volt ez a fiú olyan különleges? Volt-e testi kapcsolatuk? Egy nap a lány kibökte: – Igen, mama, lefeküdtem vele. – Mint kiderült, több mint egy éven át éltek nemi életet, tanítás után, a fiúék üres házában. A lány anyja nem tudta rászánni magát, hogy ezt elmondja az apának.

Lehetne ez az ön lánya? A legutóbbi amerikai adatok szerint a végzős középiskolások 63 százaléka él nemi életet. (Idehaza a 9. és 11. osztályos fiatalok majdnem 40 százalékának volt már szexuális kapcsolata.) És a felmérések szerint tíz szexuális tapasztalatokkal rendelkező tizenéves lány közül négy azt mondja, a szülei nem tudnak róla. Honnan is tudhatnának, ha az összes amerikai tizenéves egyharmada azt mondja: a szülei soha nem beszéltek vele nyíltan a szexualitásról.

– A szülők néha olyanok, mint a struccok – mondja Claire Brindis, aki a San Franciscó-i Kalifornia Egyetemen a serdülőkori egészség szakértője. – A homokba dugják a fejüket, mondván, ha nem látom, nem is történik meg.

Öt egyszerű szabály szülőknek
Fogadja meg az alábbi tanácsokat, amikor a szexről beszélget a gyermekével.

1. Ne pánikoljon. Ha a média vagy a való élet előtérbe hozza a témát, ne reagálja túl.

2. Ne előadást tartson. Inkább kérdezzen, hogy a hozzáállást szondázza.

3. Ne egyetlen rövid, feszengős csevegésre építsen. Inkább folyamatos beszélgetést kezdjen.

4. Adja át a saját értékeit. A gyereknek ismernie kell a szülei meggyőződését.

5. Figyeljen arra, mi az, amivel a média traktálja a gyereket. A szülő befolyása számít, de tudnia kell, mivel áll szemben.

De bizony megtörténik. A Nickelodeon Zoey 101-ének rajongói körében népszerű, 16 éves Jamie Lynn Spears 2007 végén elárulta, hogy terhes. Ezt nem sokkal előzte meg amerikai közegészségügyi szakemberek bejelentése: 2006-ban 15 év óta először emelkedett a tizenévesek teherbe esésének száma. Továbbá kasszasiker lett a Juno című film, amely egy teherbe esett középiskolás története, vagyis a szülőknek rengeteg új okuk van, hogy otthon beszélgessenek a gyerekkel a szexről.

Miközben a gyerekek titkolják viselkedésüket, ha bajba kerülnek, keresik a kapcsolatot a felnőttekkel, akik segíthetnek a megfontolt döntések meghozatalában. E kapcsolatok különösen fontosak a szex esetében, mivel magas a kockázat, és a szex mindenütt jelen van a populáris kultúrában.

Az Egyesült Államokban tíz főműsoridős tévéműsorból legalább nyolcnak van szexuális tartalma óránként átlagosan csaknem hat szexuális vonatkozású jelenettel. A Kaiser Family Foundation egyik elemzése úgy találta, hogy manapság divat elmosni a határokat gyermek, serdülő és felnőtt között, és a lányoknak szóló népszerű tinimagazinok a megjelenésre, a divatra és a randizásra összpontosítanak.

A serdülőkori és nem kívánt terhességek megelőzésére indított országos amerikai kampány vezetője, Sarah Brown mondja: – A serdülőkre nagy nyomás nehezedik, hogy legyenek szexuálisan aktívak. – A csoport által végzett országos felmérésből az derült ki, hogy a fiúk többsége szerint a szexuális aktivitást már tizenéves korban elvárják tőlük, a lányok többsége szerint pedig az egyik legfontosabb dolog, amit tehetnek, hogy felkeltik a fiúk érdeklődését, és szexisen néznek ki.

Ennek az ideálnak igen nagy a hatása, mondja Natasha Ramsey, a Sex, Etc. című, a Rutgers Egyetemen tizenévesek által készített magazin és honlap 18 éves szerkesztője. Azt mondja, ha a tizenéveseknek meggyőződésükké válik, hogy a szex a kortársaik körében elterjedtebb és elismertebb, mint valójában, csak azért fognak nemi életet élni, „hogy normálisnak érezzék magukat”.

Így volt ezzel az a New York-i lány, aki 15 évesen kezdte a nemi életet, nagyrészt azért, mert be akarta bizonyítani, hogy a kapcsolata az első fiújával (aki nála idősebb volt, és már voltak szexuális tapasztalatai) több mint gyermeki fellángolás: – Úgy éreztem, hogy igazán szeretem őt.

Hozzá hasonlóan a tizenévesek többsége sem veszi a szexet félvállról. A Child Trends nevű kutatócsoport egy 2006-os jelentése szerint a fiúknak körülbelül a fele és öt lány közül négy azt mondja, hogy csak stabil kapcsolatban kezd nemi életet élni. Az első partnerrel mindössze a negyedüknek volt egyetlen szexuális együttléte.

A 18 éves Yannick LeJacq, a Sex, Etc. egy másik munkatársa szerint a középiskolások egyik gond- ja, hogy „nem akarnak szűzen kerülni a főiskolára”. Őrlődnek az őket a szex felé terelő külső hatások és az attól visszatartó belső erők között, és a végén aggódva csinálják vagy nem csinálják.

Részben ez az ambivalencia magyarázza, miért mondja azon tizenévesek mintegy harmada, akiknek már volt nemi kapcsolatuk, hogy bárcsak várt volna. – Az ember addig nem érti meg igazán – mondja a New York-i lány –, amíg el nem követi ugyanazt a hibát.

A magyar 15–17 évesek 40 százaléka már átélt nemi kapcsolatot

A felnőttek fontos szerepet játszhatnak e belső küzdelem feloldásában. Sarah Brownék serdülőkori terhesség elleni kampánya során kiderült, hogy a gyerekekre a szexet illető döntéseikben jóval nagyobb hatást gyakorolnak a szüleik, mint akár a kortársaik, akár a média. Az ugyanerről kérdezett szülők alábecsülik saját jelentőségüket.

Azok pedig, akik tisztában vannak a lehetőségeikkel, sokszor nem tudják, mit mondjanak vagy hogyan mondják, amikor kisbabájuk már dacos serdülő lett. Talán készülnek a pubertás beköszönte előtt tartandó kiselőadásra, de a gyermek viselkedésének alapjai az idők folyamán rétegenként rakódnak egymásra, nem egyetlen este a vacsoraasztalnál épülnek fel.

– Nem kiselőadásban kell gondolkodni – mondja Brown. – Ez valójában egy 18 éven át tartó beszélgetés.

A szülőknek „kérdezhetővé” kell tenniük magukat azzal, hogy mindig megadják a megfelelő információt, amint a gyermekeiket elkezdi érdekelni a szerelem, az emberi kapcsolatok és a saját testük.

Vegyük példának Carolyn Davist, aki tavaly végzett egy dallasi középiskolában. Az édesanyja 12 éves kora óta nyíltan beszélt vele a szexualitásról. – Néha idegesített – mondja Carolyn. – Azt éreztem: mama, nem lehetne, hogy ne beszélj már tovább? De ő folytatta.

Carolyn édesanyja, középiskolai könyvtáros lévén látta, milyen hatásai vannak a korai szexuális aktivitásnak. – Nagyon igyekeztem a lányomat megóvni ettől – mondja Carol Davis. Nem akarja, hogy a lánya felnőttként majd féljen a szextől, de azt reméli, hogy most nem viselkedik felelőtlenül. Eddig úgy látszik, a módszere beválik.

– Ismerek egy lányt, akinek 16 vagy 17 éves korában született gyermeke – mondja Carolyn. – Nem tud előrébb gondolkodni, mint hogy „Mit fogok csinálni a következő hétvégén?”.

Annak okai, hogy az egyik tizenéves miért él nemi életet, a másik pedig miért nem, ugyanannyira különbözők, mint amennyire minden gyerek más, de a nemi életet nem élők közül sokan olyan családból jönnek, ahol a szexről nyíltan és fesztelenül beszélnek. Sherri Alexander már jó előre elhatározta, hogy nyíltan fog beszélni a szexről otthon. Amikor a fia, Matt hatodikos lett, a dallasi édesanya kikölcsönözte a pajzán tiniszexvígjátékot, az Amerikai pitét. Aztán a fiával együtt nézték végig az egész filmet.

– Arra gondoltam, hogy ha vele együtt nézem meg, akkor remélhetően rájön, hogy velem bármiről beszélhet – meséli a mama.

Igaza volt. Matt azt mondja, furcsa volt úgy nézni a szexjeleneteket, hogy a mamája folyamatosan kommentálta. Az érettségi előtt álló fiú most azt mondja, „folyamatosan nyílt párbeszéd zajlik köztünk a mamával mindenről, így a szexről is”. Matt persze azt is tudja, hogy a szülei elvárják tőle, hogy felelősen gondolkodjon a szexualitásról.

Matt hozzáállása nem szokatlan. Miközben a szülők beleőszülhetnek a Jamie Lynn Spears terhességén vagy hasonló eseteken való töprengésbe, a mai tizenévesek egészében véve jobb döntéseket hoznak, mint tíz évvel ezelőtti társaik. Valójában az összes amerikai középiskolás közül, az elsőévestől a végzősökig, kevesebb mint a diá-kok fele nyilatkozik úgy, hogy már élt nemi életet, ami jelentős csökkenés az 1990-es évek elejéhez képest.

Minek tulajdonítható a változás? A tudósok kevesebbet értenek belőle, mint szeretnének. – Ez az, amit mindenki szeretne tudni – mondja dr. John Santelli közegészségügyi szakértő.

A mai tizenévesek az első olyan generáció, amely az AIDS-fenyegetettségben született és nevelkedik. A tizenéves terhesség is a társadalom egyre nagyobb részében válik elfogadhatatlanná. És egyes szakemberek szerint a több információhoz való hozzáférés jobb döntéseket eredményez.

Magyarországon 20 éve működik, 2000 február végétől pedig Budapesti Orvostanhallgatók Kortársoktató Alapítványa (BOKA) néven dolgozik az a csoport, amely háromnapos AIDS- és szexuális prevenciós tanfolyamokat tart (napi hat órában) az ország középiskoláiban. A diákok tanári felügyelet nélkül, nyíltan beszélhetnek gondjaikról a pár évvel idősebb (de még diák) előadókkal.

Orális szex: feltevések és tények
Nem támasztják alá a tények azt az elméletet, miszerint azért esik teherbe kevesebb tizenéves, mert az aktust orális szexszel helyettesítik. – A média sugalmazására a közvélemény úgy érzékeli, hogy az orális szex egyre népszerűbb – mondja dr. John Santelli, a Columbia Egyetem közegészségügyi szakértője –, de ez nem igaz. – A 15–17 év közötti amerikai fiúk 44 százaléka, a lányok 42 százaléka mondja, volt már része orális szexben. Az 1995-ös (legkorábbi hozzáférhető) adatoktól 2002-ig szinte nincs változás a fiúknál. Lányokról hosszabb távú adatok nincsenek.

A Szülészeti-Nőgyógyászati Prevenciós Tudományos Társaság által szervezett A-HA! program munkatársai az elmúlt hat tanévben összesen 563 ezer diáknak tartottak oktatóórát, és a tavalyi tanévben 80 ezer diákcsomagot osztottak ki kamaszoknak: ezekben az óvszer mellett gyakorlati tanácsokat is tartalmazó tájékoztató kiadvány is van.

A 18 éven aluliakon évente elvégzett abortuszok száma Magyarországon 2001 óta a felére csökkent: 5640-ről 2325-re.

Eközben azok a tizenévesek, akik nem élnek nemi életet, nyíltabban vállalják e tényt. Brooke Johnson, aki részt vesz a texasi adófizetők által támogatott Virginity Rules (A szüzesség menő) absztinenciakampányában, azt mondja, amikor felső tagozatos korában csatlakozott a programhoz, néhány társa kinevette. – Most, végzős középiskolásként már tényleg nem kapok negatív visszajelzéseket.

De aggódik azon kortársaiért, akik a nagyrészt szexen alapuló románcokat tekintik mintának. – Nem volna szabad hagyni, hogy a magányosság arra a pontra sodorja őket, ahová sokan keverednek – mondja –, vagyis hogy az illető csak akkor marad velük, ha lefekszenek vele.

Ez az, ahol a szülő hatása érvényesülhet. Miközben az élet rendje, hogy a felnőttkorba lépő gyerekek elutasítják a családjukat, Natasha Ramsey, a Sex, Etc. szerkesztője úgy véli: – A szülőknek mindenképp meg kell próbálniuk beszélni a gyerekkel, nem feltétlenül azért, hogy kiderítsék, él-e nemi életet, hanem hogy kiderítsék, hogyan gondolkodik a nemi életről. – Hiszen a tizenéves is tudni akarja, ki az, aki ebben is támaszt nyújt neki.

Vote it up
269
Tetszett?Szavazzon rá!