Beszéljen bátran!

Előbb-utóbb mindenkinek az életében eljöhet egy olyan pillanat, amikor nagy nyilvánosság előtt kell megszólalni. Ha tart ettől, itt a segítség

Meglepődne, ha tudná, milyen sokan rettegnek a nyilvános beszédtől. Miért olyan rémisztő a figyelem középpontjába kerülni? Sokan attól tartanak, ha kinyitják a szájukat, meg sem tudnak szólalni. Mások ledarálják a beszédjüket, de úgy érzik, a közönség nem veszi a lapot. Nincs ok az aggodalomra. Ha megfogadja tanácsainkat, biztos a siker.

Erős kezdés
Amikor beszédet ír, már az elején fel kell ébresztenie a hallgatóság  érdeklődését. Mi sem egyszerűbb ennél, ha egy kérdéssel kezd: „Hallották, hogy...?” vagy „Előfordult már önökkel...?”

Erős befejezés
Lezárásképpen röviden foglalja össze beszéde főbb pontjait, és ösztönözze hallgatóságát cselekvésre, például buzdítsa kollégáit az erősebb összpontosításra, vagy szomszédait egy közös cél megvalósítására.

Ne csak beszéljen
Sok eszközzel teheti beszédét izgalmasabbá. Csak el kell döntenie, melyik illik a beszéd témájához és a hallgatósághoz. Ha kollégáival ismerteti a havi kimutatást, egy flipchart tábla és néhány kinyomtatott táblázat megteszi. Ha fontos ügyfélnek tart prezentációt, látványosabb eszközökhöz kell folyamodnia. Használhat olyan szoftvereket, mint a Microsoft PowerPoint, amelyek hangzó anyagokat, videókat, ábrákat és látványos animációkat kombinálnak.

Gyakorlat teszi a mestert
Hogy elkerülje a bakikat, többször adja elő beszédét, miközben méri az időt. Közben használjon jegyzetkártyákat, és nyomtassa ki magának a vetített anyagokat. A profik tükör előtt gyakorolnak, vagy videóra veszik és kielemzik a beszédüket.

Állni vagy ülni?
Ha állva tartja beszédét, zavartalanul levezetheti idegességét sétálással. Például miután elmondta a bevezetőjét, a flipcharthoz mehet és ismertetheti az azon látottakat. Ha rámutat valamire, azzal növeli az önbizalmát, és lefoglalja a kezét. Azzal is elterelheti magáról a figyelmet, hogy leoltja a villanyt és bekapcsolja a vetítőt.

Készüljön fel
Érkezzen idejében az előadóterembe, hogy ellenőrizhesse, minden megfelelően elő van-e készítve, a berendezések megfelelően működnek-e stb. Alaposan megzavarhatja, ha nem a megfelelő terembe megy, vagy az utolsó pillanatban derül ki, hogy kiégett a vetítő lámpája.

Nyugodjon meg
Ha elérkezik a nagy pillanat, vegyen néhány mély lélegzetet, mielőtt belekezd. Ettől megnyugszik. Az is segíthet, ha hüvelykujját a mutatóujjához nyomja, így nem fog ujjaival az asztalon dobolni, vagy a zsebében aprópénzt csörgetni. 

Létesítsen kapcsolatot a közönségével
Ha egy-egy emberre koncentrál, azzal csökkentheti az idegességét. Ha lehetséges, elegyedjen szóba a közönség néhány tagjával a beszéd előtt. Ha már ismer egy-két barátságos arcot, könnyebben tud a szemükbe nézni. Ne ragadjon le azoknál, akiket láthatóan nem érdekel a beszéd. Talán csak rosszul aludtak az éjszaka, vagy személyes problémájukn rágódnak.

Lelkesedjen
Vezesse le feszültségét azzal, hogy lelkesedik a beszéd tárgya iránt. Ha mosolyog, a beszédhangja is kellemesebbé válik, és az emberek szívesebben hallgatják. Természetesen a rossz hírt nem közölheti vidáman. Ilyenkor azt hangsúlyozza, hogy megérti, milyen kellemetlen a közönségnek azt hallania. Mindenesetre ne feledje, hogy azért kérték fel a beszédre, mert van mit közölnie.

Dobja fel a beszédet
Az élvezetes előadás megnyeri a közönséget. Semmi sem unalmasabb, mint a száraz tények felsorolása. Dobjon be néhány poént és személyes élményt, ami bevonja a közönséget.

Senki nem lát a fejébe
Ne feledje el, hogy kívülről nem látszik, mennyire ideges.  Lehet, hogy szapora a pulzusa és izzad a tenyere, de a nézőknek közben határozottnak és higgadtnak tűnhet. Ne mentegetőzzön azzal, hogy izgul, mert csak felhívja rá a figyelmet. Vágjon bele, és nyűgözze le a közönséget magabiztos fellépésével.

Vote it up
282
Tetszett?Szavazzon rá!