Betegségek jelei a lábon

Komoly problémákat is felismerhet a lábán, például cukorbetegséget, rákot, szívbetegséget és idegkárosodást

Amit észrevesz: száraz, pikkelyszerűen repedezett bőr
Amire utalhat: pajzsmirigy-alulműködés - különösen, ha a hidratáló sem segít

Előfordulhat, hogy a pajzsmirigy nem termel megfelelő mennyiségben pajzsmirigyhormonokat, melyek többek között az anyagcserét, a vérnyomást, illetve a csont- és idegrendszer fejlődését szabályozzák. – A pajzsmirigyproblémák súlyos bőrszárazságot okoznak – állítja Marlene Reid Illinois-i lábszakorvos. – Ha a lábán repedezéseket fedez fel, vagy ha néhány nap hidratálóval való kezelés után sem enyhül a bőrszárazság, akkor vizsgáltassa meg a pajzsmirigyműködését – magyarázza a szakértő. A töredezett lábkörmök is utalhatnak pajzsmirigybetegségre. Ismerjen meg további tüneteket!

Amit észrevesz: szőrtelen lábujjak
Amire utalhat: trombózis és érrendszeri problémák.

Ha a lábujjairól egyszer csak eltűnnek a pihék, az jelezheti a gyengülő vérkeringést, amit a perifériás artéria-betegség, magyarul verőér-szűkület (PAD) okoz. – A PAD jelei közé tartozhat a lábon és a bokán tapasztalható gyengülő szőrnövekedés, a lilás elszíneződés a lábujjakon, valamint a vékony és fénylő bőr – fejti ki Suzanne Fuchs, a New York-i North Shore Egyetemi Kórház lábszakorvos sebésze. A PAD oka, hogy a verőerek falában lerakódások képződnek, és ez világszerte sok millió embert érint. Az állapot sokszor tünetmentes, ezért az orvosok célzottan vizsgálhatják, nem áll-e fenn PAD. Ehhez speciális ultrahanggal megmérik a boka és a kar felett is a vérnyomást. Sokszor a PAD-ot röntgenfelvétel alapján veszik észre.

A PAD a szívbetegségek kockázatára is felhívja a figyelmet. – Ha röntgenfelvétel készül egy törött lábról, és azon látható az érelmeszesedés, akkor az esetek 99 százalékában a szívet tápláló koszorúerekről ugyanez elmondható – figyelmeztet Garry A. Pichney, aki lábszakorvosként és sebészként dolgozik a Mercy Egészségközpontban.

Amit észrevesz: nem gyógyuló fekélyek
Amire utalhat: cukorbetegség.

A túl magas vércukorszint károsíthatja az idegeket, egyben ronthatja a keringést is. Ez ahhoz vezet, hogy könnyebben következnek be sérülések, ezek pedig nehezebben gyógyulnak, például egy kényelmetlen cipő okozta seb már nem múlik el magától . – Nagyon-nagyon sok cukorbeteget a lábtünetek alapján diagnosztizálnak – teszi hozzá Reid. A cukorbetegség egyéb lehetséges jelei közé tartozik még a láb zsibbadása vagy érzéketlensége. Kérje meg orvosát ilyen esetben, hogy vizsgálja meg, nem cukorbeteg-e!

Amit észrevesz: duzzadt, fájó lábujjak
Amire utalhat: amit evett vagy ivott.

Teleette magát egy jó adag sülttel, és bőségesen megöntözte azt finom borral is? A fájdalmas következmény a csúz (köszvény) lehet, ami nem más, mint az ízületi gyulladásnak egy fajtája, ami főleg a nagylábujj ízületeit érinti. A purin nevű vegyületben gazdag ételek, mint amilyenek a vörös húsok, a halételek és bizonyos alkoholos italok, a húgysavszint megemelésével rohamszerű fájdalmat válthatnak ki. A húgysav normális esetben kiürül a szervezetből a vizelettel, de vannak, akiknél túl sok termelődik belőle, vagy nem ürül ki eléggé. – Ilyenkor húgysavkristályok rakódnak le az ízületekbe, leggyakrabban a nagylábujj és a boka területén – erősíti meg Bob Baravarian, a kaliforniai Santa Monicában található Providence Saint John’s Healths Center lábspecialista szakorvosa. – Az ember arra ébred, hogy a bokája kemény, vörös és meg van dagadva, és rettenetesen fáj – magyarázza a szakértő. A szakorvos ilyenkor gyulladáscsökkentő gyógyszereket tud felírni a tünetek rövid távú enyhítésére, hosszú távon húgysavcsökkentő gyógyszert rendel, illetve alacsony purintartalmú étrendet fog javasolni.

Amit észrevesz: apró, piros vonalak a köröm alatt
Amire utalhat: szívbelhártya-gyulladás.

A lábkörmök vagy a kézkörmök alatt megjelenő vékony vörös vonalak az elpattant hajszálerekből jövő szálkavérzésként is ismeretes tünetek. Akkor következik be, amikor kisméretű vérrögök károsítják a köröm alatti vékony kapillárisokat. Endokarditiszre (szívbelhártya-gyulladásra) utalhatnak, ami a szív belső felületét fedő vékony hártya gyulladása. Mindazoknál, akik már korábban is volt ilyen betegsége, akiknek műbillentyűt ültettek be vagy akiknek krónikusan legyengült az immunrendszere (mint amilyenek a kemoterápiával kezelt rákos betegek, a HIV-fertőzöttek és a cukorbetegek), nagyobb az endokarditisz kockázata. Ha nem kezelik ki, ez a betegség akár halálos is lehet. Ha a körmei alatt szálkavérzést fedez fel a kezén vagy a lábán, és ezt nem indokolja semmilyen körömsérülés, akkor kérje orvosa véleményét!

Amit észrevesz: dobverőujj
Amire utalhat: tüdőrák vagy szívbetegség.

Még egy olyan tünet, ami egyaránt jelentkezhet a láb és a kéz ujjain: az ujjak bedagadását (dobverőujjat) gyakran összefüggésbe hozzák a tüdőrákkal, a krónikus tüdőbetegségekkel, szívbetegséggel. A tüdőrák és a szívbetegség hatására csökken a vér oxigéntartalma, és a tartós oxigénhiány a szövetek megvastagodásához vezet. Ennek az eredménye a dobverőujj, azaz a buzogányszerű megjelenés (gömbölyűbb és szélesebb láb- és kézujjak). Bár az alapbetegségre nem ez alapján szokott fény derülni, mégis, gyanú esetén a legjobb, ha kivizsgáltatja!

Amit észrevesz: gödrös, himlőhelyes lábujjak
Amire utalhat: pikkelysömör (pszoriázis).

Ha apró lyukakat, mélyedéseket fedez fel a lábujjain, akkor lehetséges, hogy pszoriázisa (pikkelysömöre) van. Habár a legtöbb ember, akinek körömpszoriázisa van, többnyire bőrpszoriázistól is szenved (ez egy autoimmun típusú betegség, amitől a bőrön foltos és gyulladt területek alakulnak ki), a körömpszoriázis által érintettek 5 százalékánál a betegség csak a körmöket érinti. Ha soha nem diagnosztizáltak önnél a pikkelysömört, ellenben a lábujjain apró gödröcskéket fedez fel, akkor azt érdemes kivizsgáltatnia – javasolja Pichney. A további tünetek közé tartoznak a fehér foltok, illetve a vízszintes vonalak a körmök hosszában. A körömpikkelysömör kezelésére kenőcsöket vagy a köröm alá fecskendezhető gyógyszereket rendelhet.

Amit észrevesz: kanál alakú köröm
Amire utalhat: anémia (vashiányos vérszegénység) vagy lupusz.

Körme kanálszerűen bemélyed? Olyannyira, hogy akár még egy vízcsepp is megmaradna benne? Ez vashiányos vérszegénységre utalhat, de lehet a háttérben hemokromatózis (a szervezet vastúlterhelése), Raynaud-betegség (amely a lábujjak és a kéz ujjainak vérellátását befolyásolja), valamint esetenként a lupusz is. A kanál alakú köröm olykor megjelenhet az újszülötteknél, de a jelenség általában eltűnik az első életévek során. Ha felfedezi a homorúvá váló körmöket, beszéljen orvosával, aki valószínűleg vérvizsgálatra fogja küldeni, hogy meghatározhassa a tünet pontos okát.

Amit észrevesz: a köröm alatt egy egyenes sáv
Amire utalhat: bőrrák

Egy sötét, függőleges vonal a lábköröm alatt ALM (acral lentiginous melanoma) típusú vagy rejtett melanóma is lehet – a bőrrák azon típusa, amely olyan, kevésbé nyilvánvaló helyeken és testtájakon jelenik meg, például a végtagokon. – A körömágyból kiinduló fekete vonalról van szó, amely elér a köröm végéig – magyarázza Pichney. – Lábszakorvosnak, illetve bőrgyógyásznak kell megvizsgálnia. Először meg kell bizonyosodnia arról, hogy nem körömgombáról van-e szó, ami legtöbbször sárgásbarna, és az egész körmön szétterjed – teszi hozzá a szakember. Annak ellenére, hogy a diagnosztizált melanómás eseteknek csupán 5 százaléka tartozik a rejtett melanóma kategóriájába, mégis ez a bőrráktípus a sötét bőrű embereknél a leggyakoribb bőrrákváltozat.

Amit észrevesz: hirtelen nagyon magas boltív
Amire utalhat: idegkárosodás.

– A legtöbb különösen magas boltívű láb hátterében az idegek és az izmok állapotát érintő rendellenesség húzódik meg – állítja Pichney. – Ha valaki a boltív izmainak elvékonyodását tapasztalja a talpán, az egy idegrendszeri megbetegedésnek lehet a jele, amit Charcot-Marie-Tooth (CMT) szindrómának hívnak – teszi hozzá a szakorvos. Egy öröklött rendellenességről van szó, amely a perifériás idegeket (az idegrendszernek az agyon és a gerincben található idegkötegeken kívüli részeit) károsítja. A CMT hatással lehet a testtartásra és a járásra, okozhat zsibbadást és érzéketlenséget a lábban, ronthatja az egyensúlyérzéket, eredményezheti a lábszár izomsorvadását, és a későbbiekben pedig hasonló tüneteket a karon és a kézen. Konzultáljon orvosával, ha ilyen rendellenességeket tapasztal!
 

Összességében, ha a lábával kapcsolatban bármi szokatlant vagy rendellenest észlel, minél hamarabb konzultáljon szakorvossal! – javasolja Reid.

Vote it up
843
Tetszett?Szavazzon rá!