Bizarr, de hatékony gyógymód

Sajátos módszerrel telepítik vissza az antibiotikumos kezelés nyomán elpusztuló hasznos baktériumokat

Az antibiotikum-kezelés egyik mellékhatása a súlyos, ún. álhártyás vastagbélgyulladás. Oka, hogy a bélben nélkülözhetetlen feladatokat ellátó „jó” baktériumfajok az antibiotikum miatt elpusztulnak, és helyettük a Clostridium difficile kórokozó szaporodik el. A baktérium által termelt méreg károsítja a bélnyálkahártyát. Ez enyhe esetben csak hasmenéssel, súlyosabb esetben viszont akár halálos vérmérgezéssel járhat. A kórokozót nagyon nehéz elpusztítani, ráadásul a betegség hajlamos a kiújulásra.

A hagyományos kezelésre már nem reagáló eseteknél jön szóba a széklettranszplantáció. Ennek során a „jó” baktériumokat úgy telepítik vissza, hogy egy kivizsgált, egészséges személytől nyert székletet endoszkóppal juttatják be a beteg vastagbelébe; az ott újra elszaporodó „jó” mikroorganizmusok pedig kiszorítják a C. difficilét. Ezt a külföldön már alkalmazott eljárást a közelmúltban a Debreceni Egyetem Belgyógyászati Intézetének orvosai sikerrel alkalmazták egy életveszélyes állapotban lévő betegnél, aki egy héttel a beavatkozás után további antibiotikumadás nélkül teljesen meggyógyult.

– A napjainkban szinte járványszerűen előforduló antibiotikum okozta vastagbélgyulladás súlyos eseteiben a széklettranszplantáció hatékony, biztonságos és olcsó terápiás eljárás lehet – hangsúlyozza dr. Nagy Gergely György belgyógyász és intenzív terápiás főorvos. A kedvező tapasztalatok alapján valószínűleg a jövőben egyre nagyobb arányban kerülhet sor Magyarországon is erre az életmentő beavatkozásra.

Fontos: antibiotikumokat csak valóban indokolt esetben szabad szedni, illetve ilyen gyógyszerek szedése utáni hasmenés esetén időben forduljunk orvoshoz, megemlítve a megelőző antibiotikumszedést!
Orvosi Hetilap

Vote it up
375
Tetszett?Szavazzon rá!