Biztonságosak-e a párásítók?

Ellensúlyozhatja a száraz fűtést, ám ha nem tartja karban a készüléket, akkor a párás levegőn kívül mást is kifújhat

Megbetegíthet a párásító?
IGEN
A piszkos készülék baktériumokat és penészgombákat szórhat a levegőbe, amelyek influenzaszerű tüneteket – vagy súlyosabb betegségeket – okozhatnak.

Hallott már a párásító okozta pneumóniáról? Ez egyfajta tüdőgyulladás, amelyet gombákkal szennyezett levegő belélegzése vált ki. Aki megbetegszik, az köhög, lázas lesz, és a hideg is rázhatja.

Ha nem gondoskodik naponta a tartályban lévő víz cseréjéről és a csepptálca ürítéséről, s nem tisztítja gyakran a víztartályt, akkor azokban baktériumok és gombák szaporodhatnak el – ezt jelzik a hosszabb időn át nem tisztított párásítóban megjelenő apró fekete pöttyök és a víz felszínén úszó vékony bevonat.

A mikrobák a készülék belső részeiben is megbújhatnak, tehát eltávolításuk és a párásító fertőtlenítése talán nem is lesz egyszerű feladat. Ha ellustul, a készülékből felszálló finom permet magával ragadja a mikroorganizmusokat is, és eljuttatja azokat otthona minden helyiségébe, no meg a tüdejébe, ahol azok irritálhatják a légzőszerveket, súlyosbíthatják az asztmát, allergiás reakciót okozhatnak, vagy idülten felszaporodva előidézhetik a rettegett, párásító okozta tüdőgyulladást.

A levegőpárásító tisztán tartása érdekében figyeljen az alábbiakra:

Háromnaponként húzza ki a készülék hálózati csatlakozóját, ürítse ki a tartályt, majd három százalékos hidrogén-peroxid-oldat és egy kefe segítségével távolítson el a belsejéből minden bevonatot és lerakódást. Törölje szárazra az összes felületet, s végezze el a gyártó által előírt többi tisztítási lépést is.

A használati útmutatóban megadott időközönként tisztítsa meg vagy cserélje ki a készülék szűrőit.

Csapvíz helyett desztillált vízzel töltse fel a tartályt. A csapvíz gyakran tartalmaz olyan ásványi anyagokat, amelyek eltömik a szűrőket, hozzájárulnak a mikrooganizmusok elszaporodásához, s végül finom, fehér porként ülepednek le a bútoraira.

Vásároljon otthonra egy higrométert (páratartalommérőt), és ne engedje, hogy a páratartalom 50% fölé emelkedjen – ennél több pára esetén a penészgombák már igen gyorsan elszaporodhatnak a falakon és másutt is.

Vote it up
136
Tetszett?Szavazzon rá!