Black & White

Lenny Kravitzről annak idején sokan azt mondták, hogy se nem elég fekete, se nem elég fehér

Megjelent: 2011. november

Kapcsolódó cikkek

Ritka az olyan pasi, aki úgy is szexi, ha közben karikát visel az orrában – mondta egy kolléganőm, mikor megpillantotta az itt látható fotót Lenny Kravitzről. A hölgy szerencséjére Lenny ősszel európai hódító körútra indul.

Kravitz sikere természetesen nem csak a külsején múlik. A New Yorkban született, Los Angelesben nevelkedett muzsikus pályája kezdetétől fogva a különböző zenei stílusokat elegyítő retrorock irányzatában vált ismertté. A fekete bőrű színésznő és a fehér tévéproducer fia azóta is előszeretettel vegyíti a kemény rockot, a funkyt, a soult és a reggae-t – ez alól új albuma, a Black And White America sem kivétel. A cím (Fekete és fehér Amerika) egyfajta vezérmotívum a 47 éves előadó számára, akivel a Reader’s Digest Malibuban találkozott.

Reader’s Digest: A Black And White America erőteljes politikai felhangokkal bír. Milyen mértékben politikai ez az album?
Lenny Kravitz: Igazából sokkal inkább személyes, mint politikai. Én ebben a fajilag sokrétű közegben nőttem fel, amit az Amerikai Egyesült Államoknak neveznek. A bőrszínem miatt mindig a két oldal közé szorultam.

RD: Nem mondták a lemezcégek és az ügynökségek a pályája elején, hogy ön se nem elég fekete, se nem elég fehér?
Kravitz: De, pontosan ezt mondták. Egyenesen a képembe. És ez hihetetlen – ez maga a tömény rasszizmus.

RD: Érdekes, hogy Obama elnök is a „fekete és fehér Amerikát” képviseli. Vagyis hasonló a helyzetük?
Kravitz: Nem tudom, hallotta-e a fajokról szóló beszédét a kampányában. Lenyűgöző volt. Aki olyan, mint ő – vagy én –, mind a két oldalról látja a dolgokat, és igazán érti mind a két oldalt. És ez tényleg nagy erő. A Black And White Americát részben egy dokumentumfilm ihlette, amit láttam. Arról az amerikai csoportról szólt, amelyik teljesen ellenezte, hogy afroamerikai legyen az elnök. Vissza akarták kapni az ő Amerikájukat. Bármit hajlandók lettek volna megtenni azért, hogy Obamát megállítsák. Vannak emberek, akik továbbra is így gondolkodnak, nem adták föl, nem léptek tovább. Nem tudom, miért, de a gyűlölet nagyon mélyen gyökeredzik.

RD: Bush nyolcévi elnöksége sem finomított egy csöppet a gondolkodásukon?
Kravitz: [kuncog] Azt hihetnénk, de nézze csak a Tea Party mozgalmat, Sarah Palint, a Koránt égető vallási fanatikusokat. Tényleg a 21. században élünk? És a médiaérdeklődés csak bátorítja és erősíti őket – amitől csak még rosszabb a dolog. De nem csupán Amerikáról van szó, hanem az egész világról. Ott a fény és árnyék, a világos és sötét mindenütt. És hát meg kell próbálnunk a legjobbat kihozni ebből – vagy legalábbis arra kell törekednünk, hogy a legjobbat hozzuk ki belőle. Én ezt akarom.

RD: Mit gondol, hosszú távon sikerülhet Obamának? Meg tudja változtatni az országot, ahogy ígérte?
Kravitz: Csak bizonyos dolgokra lehet képes. Gondoljon csak arra, hogy mit örökölt a republikánusoktól – akár kedveli őt, akár nem, el kell ismernie, hogy pokoli helyzetbe gyalogolt bele. Nem cserélnék vele – egyetlen pillanatra sem.

RD: Szóval ez a pozíció egyáltalán nem vonzza?
Kravitz: Semmiképpen! Azt hiszem, túl sok kompromisszumot kell kötni – túl sokszor. Soha semmiben nem ragaszkodhatsz az elveidhez. És ráadásul minden bokorban ott lapulhat valami rasszista idióta, hogy megpróbáljon kinyírni – pusztán a bőröd színe miatt. Szívesebben vagyok muzsikus. Egyszerűen azért, mert kevésbé veszélyes dolog.

RD: Mit várhatnak az emberek Lenny Kravitz őszi európai turnéjától?
Kravitz: Lesz benne rock, lesz benne funky. Nagyon ütős lesz. Egy csomó új anyag jó arányban ötvözve a már ismerttel. És pár egészen ismeretlen szám. Nagyon kerek és egész. Már alig várom.

Vote it up
300
Tetszett?Szavazzon rá!