Hozzávalók
4 evőkanál cukor • 2 kiskanál só • 5 evőkanál repceolaj vagy vaj • 4,5 kiskanál szárított élesztő • 75 dkg liszt • 8 evőkanál mák • 1,5 dl méz
Elkészítés
1. Fél liter vizet 3 evőkanál cukorral, a sóval és az olajjal felforralunk, majd hűlni hagyjuk. Közben 1 dl meleg vízben elkeverjük a maradék cukrot, és felfuttatjuk benne az élesztőt.
2. Egy nagy tálban hozzáadjuk a liszthez a langyosra hűlt cukros vizet és az élesztőt, alaposan összekeverjük, és simára dagasztjuk. A tésztát letakarjuk, és a duplájára kelesztjük. Közben megdaráljuk a mákot, és mozsárban simára dolgozzuk egy kis vízzel vagy tejjel.
3. A tésztát lenyomkodjuk, enyhén belisztezett felületen 1,5-2 cm vastagra nyújtjuk, és akkora darabokat vágunk belőle, hogy két tenyerünk között dió nagyságú gombócokat lehessen formázni belőle.
4. A sütőt előmelegítjük 190 °C-ra. A gombócokat sütőpapírral bélelt sütőlapra helyezzük úgy, hogy az oldaluk összeérjen. Beolajozott folpakkal lefedjük, és hagyjuk közel a kétszeresére kelni. Sütőben 15-20 perc alatt aranysárgára sütjük, majd hagyjuk teljesen kihűlni.
5. A gombócokat szétválasztjuk, egy szűrőbe tesszük, és annyi forrásban lévő vizet öntünk rájuk, hogy megpuhuljanak, de ne ázzanak szét. Amikor lecsöpögtek, meglocsoljuk a felmelegített mézzel, és megszórjuk a mákkal. Óvatosan átforgatjuk, és azonnal tálaljuk.
Tipp
A bobájkát sós változatban és elkészíthetjük: kiöblítünk és kinyomkodunk 45 dkg savanyú káposztát, egy kis apróra vágott vöröshagymával vajon megpirítjuk, majd a tésztához keverjük, és tetszés szerint sóval, borssal ízesítjük.
Hozzászólás