Bocsánat, biztos úr!

Egyes autósok röhejes kifogásokkal próbálják elkerülni a büntetést, amikor szabálytalankodás miatt lemeszelik őket a rend éber őrei

Kapcsolódó cikkek

Tegye fel a kezét, aki még soha nem használta a mobilját vezetés közben, soha nem lépte túl a sebességhatárt vagy soha nem ment át a piroson! Ember a volánnál, büntetés a kanyaron túl! Ahogy Francis Blanche francia komikus mondta egyszer: „Az embert soha nem vezetés közben büntetik meg. Csak amikor már megáll...”

A stressz vagy indulatok szorításában a Homo sapiens eléggé leleményes tud lenni, amikor megpróbálja kiengesztelni a rendőrt, aki épp szabályszegésen kapta. Ez olyan komikus helyzetek kialakulásához vezethet, hogy Alexandre Despretz elhatározta: letehetetlen könyvben gyűjti össze őket.

A huncutul csillogó kék szemű férfi a francia rendőrség motoros járőre. Különleges ismertetőjele? Saját bevallása szerint a humor és az emberek szeretete. – Elég jó megfigyelő vagyok, és hét évvel ezelőtt kezdtem a gyűjtögetést, amikor elkezdtem a motoros járőrködést a nagy párizsi körzetben – mondja. (Kedvenc kifogásainak – könyvéből átemelt – listáját lásd a cikk alján.)

Szerinte a szabálysértés miatt leállított emberek hozzávetőleg 30 százaléka óriási tévedésben van, vagy kifejezetten nem becsületes. A leggyakoribb hazugságok között az egészségi állapottal kapcsolatosak járnak az élen. – Az emberek azt hiszik, hogy ezzel hatnak meg bennünket leginkább – mondja Alexandre. – Emlékszem egy ápolónőre, akit azért állítottam le, mert telefonált vezetés közben, és képes volt nekem ezt mondani: „A munkahelyemen mindenki elkapta a H1N1 influenzát. Én vagyok az egyetlen túlélő. Ezért telefonálok.”

Alexandre, amint egy ilyen gyöngyszemet hall, azonnal lejegyzi. – Csak úgy lehet a kijelentések spontán jellegét megőrizni, ha ott, helyben leírom őket. Olyankor bármire lefirkantom, ami épp a kezem ügyében van, néha még a büntetőcédula hátuljára is. Aztán szabálysértésenként osztályozom őket.

A nemritkán csábítási kísérleteknek kitett (egyes nők nem haboznak kigombolni a blúzukat – de hiába, hölgyek, eszükbe se jusson!) vagy megvesztegetni próbált (egyszer egy úr könyörgött neki: „Adok magának száz eurót vendéglőre, de kérem, ne vonjon le pontokat, így is elég nehezen szereztem jogosítványt!”) Alexandre időnként alig tudja magába fojtani a nevetést. – Egyszer egy nő az autópályán, mindenki szeme láttára kezet csókolt nekünk. Nevetséges!

Annak kiderítése érdekében, hogy honfitársai a tévképzetek vitathatatlan bajnokai-e, Alexandre kikérdezte a világ minden táján élő kollégáit, és már dolgozik a második köteten, amely júniusban fog megjelenni. Üdv minden rendes autósnak!

Kedvenc kifogásaink
Halhatatlan barátság
Vezetés közben telefonálás miatt leállított férfi: „Egy barátom öngyilkos akar lenni. Nem hagyhatom sorsára!”

A természet sürgető szava „Elnézést, hogy egy kicsit gyorsan mentem, de eldugult a vécém.”

Emlékezetkiesés „Vezetés közben telefonált, uram!” „Őszintén szólva nem emlékszem, hogy telefonáltam volna...”

Gyermekkínzás A házaspár gyermeke a mamája ölében ül, pedig a kocsiban hátul van gyermekülés. Miután a rendőrök elmagyarázzák, hogy ez milyen veszélyes, a papa így felel: „Igen, de neki kemény a feje...”

Vaslogika „Azért mentem át a piroson, mert nem működik az ablaktörlőm.”

Lázban „Nagyon sietek: beteg a fiam. Hányt, és majdnem 37 fok a hőmérséklete...”

Pontosabban „Asszonyom, az imént átlépte a fehér vonalat...” „Nem, az szürke volt!”

Vizuális navigáció „Sebességőrült vagyok, de amióta fél szememre nem látok, biztonsági öv nélkül vezetek.”

Micsoda véletlen! „Láthatnám a forgalmi engedélyét?” „Épp most viszem vizsgáztatni a kocsit.”

Gyorshajtás „Nem gondolja, hogy kissé túl gyorsan hajtott, uram?” „Igen, tudom, de mélyhűtött étel van a csomagtartóban!”

A mi rendőrünk kedvencei
Férfiak

Záróvonal átlépése
„Azért mentem át a záróvonalon, mert tegnap láttam egy teherautót, az is ezt tette.”

Tiloson áthajtás „Jó napot, uram. Az előbb nem látta, hogy piros a lámpa?” „De, azt láttam, csak magát nem!”

Biztonsági öv nélkül „Üdvözlöm. Megkérdezhetem, hogy a gyerek ott hátul miért nincs bekötve?” „Ja, de ő nem is az enyém, ezért nem kötöm be!”

Jogosítvány nélkül „Van jogsim, csak elvették... Megcsináltam az elméleti vizsgatesztet, de ötnél több hibám volt... De úgyis megszerzem!”

Mobiltelefon-használat vezetés közben Egy fickó félbeszakítja a mobilon folytatott beszélgetést, amikor meglát bennünket, majd úgy tesz, mintha a készülék villanyborotva volna...

Nők
Záróvonal átlépése
„Asszonyom, nem látta a záróvonalat?” „Nézze, én most vezetek... nem figyelhetem a földet!”

Tiloson áthajtás Egy nő letekeri az ablakot, miközben a rendőr felírja. „Kérem, ne jelentsen fel! Nagyon jól láthatja, hogy sírok...”

Telefonálás a volánnál Egy jármű utasa észrevesz minket az autópályán. Azonnal elhajítja a mobiltelefonját... „De asszonyom, nem ön vezet!” „Rám ijesztettek! Megszokásból tettem!”

Gyorshajtás „Azért hajtok gyorsan, mert a szomszédom az idegeimre megy!” A mellette ülő szomszéd bólint, és hozzáteszi: „Ráadásul ez még igaz is!”

Biztonsági öv nélkül Elmagyarázzuk egy hölgynek, hogy a biztonsági öv kötelező a hátsó ülésen ülő két gyereknek, amire ő így felel: „Ne aggódjanak, néhány év múlva fizetőképesek lesznek...”

Rossz irányban haladás Egy nő az egyirányú utcában a forgalommal szemben halad. „Asszonyom, mi a csodát művel ön itt?” „Nézze csak meg, a GPS-em ezt egyáltalán nem mutatja!”

Vote it up
182
Tetszett?Szavazzon rá!