Boldog születésnapot, felség!

II. Erzsébet királynő április 21-én ünnepli 90. születésnapját. Ezzel a kvízzel köszöntjük

Kapcsolódó cikkek

1. Az egyszerű halandóknak egy születésnapjuk van. A királynőnek kettő. Az enyhébb idő reményében a hivatalos születésnapi ünnepségeket június egyik szombatján tartják. Ennek fénypontja egy látványos díszszemle. Hogy hívják ezt?
a) Trooping the Colour
b) Beating Retreat
c) The Royal Maundy
Megoldás!

2. Erzsébet gyermekkora óta nagyon szereti az állatokat. Corgi kutyái még hivatalos fotókon is felbukkannak, sőt a Brit Korona ténylegesen tulajdonjogot gyakorol egy madárfaj felett. Melyik az?
a) hollók
b) hattyúk
c) baglyok
Megoldás!

3. Még a királynőnek is rendelkezésére áll némi szabadidő, amikor a kedvteléseinek hódolhat. Az alábbi tevékenységek közül melyiket szereti a legjobban?
a) skót népi tánc
b) íjászat
c) krikett
Megoldás!

4. Edinburgh hercege a királynő élete párja. Mint minden házaspár, Erzsébet és Fülöp is összekülönbözik olykor. 1954-es ausztráliai látogatásuk során a sajtó beszámolt a kettejük közti heves vitáról. Hogyan fejezte ki a királynő a haragját?
a) Hangosan hülyének nevezte a férjét
b) Egy esti fogadáson nem volt hajlandó a férje mellett ülni
c) Hozzávágott egy cipőt
Megoldás!

5. A kastélyok és paloták többsége, amelyekben Erzsébet és a királyi család más tagjai tartózkodni szoktak, nem a korona vagy a királynő magántulajdonai. E nagyszerű épületek közül melyik az, amelyik valóban a királynőé?
a) windsori kastély
b) Kensington-palota
c) balmorali kastély
Megoldás!

6. Hivatalos látogatások, fogadások és kerti partik – a királynő egyik adottsága, hogy kiválóan társalog a világ bármely részén élő emberekkel. Az angolon kívül melyik nyelven beszél folyékonyan?
a) francia
b) német
c) spanyol
Megoldás!

7. A királynő nem járt iskolába. Otthon tanították és készítették fel királynői kötelességeire. Egy hivatalos végzettséget mégis szerzett. Mit?
a) ápolás
b) gépjárművezetés
c) repülés
Megoldás!

8. Erzsébet egyben a Nemzetközösség „feje” is. Ezen államok közül melyikben élt Erzsébet egy rövid ideig fiatalkorában?
a) Kanada
b) Jamaica
c) Málta
Megoldás!

9. Filmek is készültek Erzsébet életének egy-egy időszakáról. Ki az a színésznő, aki Oscar-díjat kapott a királynő alakjának megformálásáért?
a) Kate Winslet
b) Helen Mirren
c) Emma Thompson
Megoldás!

10. Elég kicsi a valószínűsége annak, hogy találkozhassunk a királynővel. Ha viszont részesülünk a kegyben, hogy bemutatnak neki, jó tudni, hogyan szólítsuk meg. Mit kell mondanunk?
a) Felséged (Your Majesty)
b) Asszonyom (Ma’am)
c) Nincs előírt megszólítás
Megoldás!

Válaszok
1. a)  A Beating Retreat zenés katonai felvonulás, a végén tűzijátékkal. Évente kétszer tartják, a születésnapi díszszemle, avagy a Trooping the Colour előtti szerdán és csütörtökön. Nagycsütörtök (Maundy Thursday) alkalmából a királynő érmet adományoz az arra méltó idősebb polgároknak. Vissza a következő kérdéshez!

2. b)  Anglia területén minden szabadban élő jelöletlen néma hattyú a korona tulajdona. Erzsébet azonban csak a Temze és mellékfolyói egyes szakaszain élő hattyúk tulajdonjogára tart igényt. Vissza a következő kérdéshez!

3. a)  A királynő minden évben rendez népitánc-mulatságokat Balmoralban. A meghívottak szomszédok, környékbeli közösségek tagjai, a kastély és a birtok alkalmazottai. Vissza a következő kérdéshez!

4. c) Egyik életrajzírója szerint Erzsébet később bocsánatot kért helytelen viselkedéséért. Vissza a következő kérdéshez!

5. c) Erzsébet a nyár egy részét mindig a skóciai Balmoralban tölti, ami a saját tulajdona. Vissza a következő kérdéshez!

6. a) Hosszú azoknak az embereknek a listája, akiket Erzsébet és a húga, Margaret gondozásával és felnevelésével bíztak meg, közéjük belga és francia nevelőnők is tartoztak, akik franciául beszéltek a hercegnőkkel. Vissza a következő kérdéshez!

7. b) Erzsébet 1945-ben csatlakozott a hadsereg női kiegészítő egységéhez, ahol gépjárművezetőnek képezték ki. Vissza a következő kérdéshez!

8. c) 1949-ben, még hercegnőként Erzsébet elkísérte a férjét a Földközi-tengerhez, aki ott tengerésztisztként szolgált. Vissza a következő kérdéshez!

9. b) Helen Mirren 2007-ben kapott Oscar-díjat a királynő alakjának megformálásáért. A művészetnek tett szolgálataiért már 2003-ban a Brit Birodalom Nagyasszonyának rangjára emelték. Vissza a következő kérdéshez!

10. c)  Bár valójában nincs előírt megszólítási mód, a hagyomány szerint bemutatáskor a „Felséged” (Your Majesty) alkalmazandó. A beszélgetés során később lehet használni az „Asszonyom” (Ma’am) megszólítást.

Vote it up
130
Tetszett?Szavazzon rá!