Boros rituálék

Nem árt ismerni ezeket, hiszen a vendég is aktív résztvevője az éttermi szertartásnak. Például vajon illik megszagolni a dugót?

Az üveg bemutatása
Először a felszolgáló vagy a sommelier (pohárnok) bemutatja a bontatlan üveget, hogy ön ellenőrizhesse, megfelelő évjáratú-e, illetve melyik pincéből származik. Ha elégedett, akkor bólintson. Ha nem azt hozták ki, amit kért, küldje vissza a bontatlan palackot.

A dugó bemutatása
A pincér kinyitja a palackot, és megmutatja a dugót. Nehogy megszagolja! Nézze meg, és győződjön meg róla, hogy nem sérült vagy száraz-e. A száraz dugó levegőt enged a borba, ami tönkreteszi. Néhány fehérborfajta fehér kristályokat hagy a dugón, ám ettől még semmi baja nem lesz a bornak.

Amennyiben sommelier szolgálja fel a bort, ő először magának tölt. Ez nem udvariatlanság, sőt így ellenőrzi, hogy a vendég valóban a megfelelő minőségű nedűt kapja. Ha hibát talál a borban, azonnal visszaküldi, megkímélve ezzel önt egy kellemetlen élménytől.

Az illatteszt
A felszolgáló vagy a pohárnok tölt egy keveset az ön poharába, és hátralép. Itt az ideje, hogy felvegye a poharát, körkörös mozdulatokkal kicsit megringassa a bort, és beleszagoljon. Ha bizonytalan egy-egy illat megítélésében, kérjen segítséget a pincértől vagy a pohárnoktól.

Az ízteszt
Vegyen a szájába egy kortyot, mozgassa az állkapcsát előre-hátra, hogy végigvezesse az italt az ízlelőbimbóin. Ha elégedett a minőséggel, forduljon a felszolgálóhoz vagy a pohárnokhoz, és bólintson vagy mondja azt, hogy rendben. Ezután ő kitölti a bort.

Az üveg visszautasítása
A jobb éttermekben alapszabály, hogy a vendégnek mindig igaza van. Ezért ha bármi probléma merül fel a borral kapcsolatban, általában elfogadják, ha visszaküldi. Ám a nagyon drága évjáratok esetében előre figyelmeztetik a vendéget, hogy rendelés esetén övé a felelősség. Ha először kóstol egy bort, kérjen segítséget a felszolgálótól vagy a pohárnoktól, mielőtt visszaküldené az üveget. Ők ugyanis mindent tudnak az adott borról, s elképzelhető, hogy amit ön hibának vél, az csupán egy speciális sajátosság.

Vote it up
214
Tetszett?Szavazzon rá!