Bort ajándékba?

Remek ötlet! A megfelelő palack kiválasztásához nyújtanak fogódzót Nyikos István, a Magyar Bor Akadémia tagja alábbi tanácsai

A pezsgő a legjobb. Semmi sem emeli úgy az ünnep fényét, mint egy palack pezsgő. Roppant elegáns ital, de nem mindegy, milyet választunk. Tankpezsgőt nem illik ajándékba venni, mint ahogy az olcsó habzóbor is inkább sértés, mint figyelmesség. Igyekezzen palackban érlelt pezsgőt választani. A leghíresebbek természetesen a francia pezsgők – igaz, ezek a legdrágábbak is.

Édeset az édesnek. Ha egy hölgyet szeretne meglepni, a szakemberek többnyire édes bort szoktak ajánlani. Házassági évfordulóra, gyermek keresztelőjére is ilyet illik vinni. Természetesen vásárlás előtt mindig érdemes tisztázni a megajándékozott ízlését is, mivel az eltérhet az általános szabálytól.

Az ajándék bor üzen. Léteznek olyan helyzetek, amikor a bor származása fontosabb, mint a jellege. Egy úriember például Badacsonyban ismerkedett meg a feleségével, ezért a 25. házassági évfordulójukon egy 25 éves badacsonyi borral lepte meg őt. A nagykorúságot jelentő 18. életévet is stílusos a születési évben palackozott minőségi borral emlékezetessé tenni. De vigyázat! A figyelmesség olykor sértéssé is válhat: egy hölgyet sose hozzunk kínos helyzetbe a születésnapjára vett vele azonos korú borral!

Valami régit. Nagyon kevés embernek van helye arra, hogy megfelelő körülmények között tárolja a bort otthon addig, amíg az megfelelően érett nem lesz. Ezért figyelmességről árulkodik az ajándékozó részéről, ha egy régebbi évjáratú cabernet-t vagy bordóit ajándékoz. Persze az a legjobb, ha önnek pincéje van, és csak levesz az állványról egy palack finom régi bort, és azt ajándékozza el. Hasonló könnyebbség, ha a megajándékozottnak van otthon borhűtője, amelyben a megfelelő dőlésszögben, akár polconként más-más hőmérsékleten lehet tárolni a bort.

A kiváló bor is lehet olcsóbb. A nagyon jó minőségű borokat meg kell fizetni, ezen a téren általában nincs engedmény. Kivétel csupán két esetben lehetséges: ha magánál a pincészetnél vásárolja meg a bort, vagy nagyobb áruházban elcsípi a raktáron lévő kisebb készletek kiárusítását. Ilyenkor egészen kiváló borokhoz is hozzájuthat olcsón. Ezt azonban nem szokták nagydobra verni, ezért erre csak akkor van esélye, ha tisztában van az árakkal és azzal, hogy mely pincészet melyik évjárata számít különlegesnek.

Vote it up
201
Tetszett?Szavazzon rá!