Céklás batyu

Ha az ember készíthet efféle vega kajákat, nem is tűnik áldozatnak a böjt sem

Hozzávalók 4 személyre
50 dkg cékla 2 evőkanál olívaolaj 1 db lila hagyma 1,5 evőkanál mustármag 1 evőkanál sherryecet 1 nagy csipet cukor 3 ág kakukkfű + a tálaláshoz 28 dkg leveles tészta liszt 15 dkg lágy kecskesajt 1,5 evőkanál méz 1 db tojás

Elkészítés
1.
A céklát szorosan alufóliába csavarjuk, majd 200 °C-os sütőben másfél óra alatt puhára sütjük. Ha már eléggé kihűlt, meghámozzuk és cikkekre vágjuk.

2. Az olajat közepes lángon felforrósítjuk, hozzáadjuk a vékony karikára vágott hagymát és a mustármagot, és 6-8 percig pároljuk.

3. Hozzáadjuk az ecetet, a cukrot és a kakukkfüvet, nagy lángon, folyamatos kevergetés mellett 2 percig forraljuk, majd összekeverjük a céklával, és félretesszük hűlni.

4. A tésztát belisztezett felületen 3 mm vastagra nyújtjuk, négy egyforma téglalapot készítünk belőle, majd megszórjuk a kecskesajttal és meglocsoljuk a mézzel.

5. A céklás tölteléket a téglalapok közepére kanalazzuk (a szélek maradjanak szabadon!), majd a tésztát a hosszabbik oldalról felhajtjuk, és a széleket alaposan összenyomkodjuk. (Ha maradt némi nyesedék tésztánk, a tésztacsíkokból díszítést készíthetünk a batyuk tetejére.)

6. A batyukat sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük, a tetejüket megkenjük az enyhén felvert tojással, majd kb. 30 perc alatt aranybarnára sütjük. Kakukkfűvel megszórva tálaljuk. Párolt zöldségekkel kitűnő.

Vote it up
31
Tetszett?Szavazzon rá!