Céklás gravlax krémes burgonyával

Svédország egyik legnépszerűbb sztárszakácsa, Niklas Ekstedt ajánlásával

Hozzávalók
1 lazacfilé 1 kg nyers cékla 5 dkg cukor 5 dkg só 1 citrom héja reszelve 3 ág kakukkfű

Elkészítés
1. A lazacból egy csipesz segítségével eltávolítjuk a szálkákat, majd egy edénybe fektetjük.

2. A céklát megmossuk, meghámozzuk, majd lereszeljük.

3. A cukrot és a sót elkeverjük, a keverékkel befedjük a lazacot.

4. A céklát elkeverjük a citromhéjjal és a kakukkfűvel, a keverékkel betakarjuk a sós-cukros lazacot.

5. Szobahőmérsékleten hagyjuk, hogy a só és a cukor dolgozzon, míg a lazac alatt megjelenik egy kevés folyadék. Ekkor vágott felével lefelé fordítjuk a halat, és legalább 12 órára a hűtőbe tesszük.

6. A lazacot a hűtőből kivéve konyhai papírtörlővel szárazra töröljük, majd egy éles késsel vékony szeletekre vágjuk.

Krémes krumpli
Hozzávalók
60 dkg burgonya, hámozva, kockára vágva 6 dl tej 1 evőkanál vaj 3 evőkanál liszt 1 csokor kapor frissen őrölt fehérbors 1 csipet szerecsendió

Elkészítés
1. A burgonyát forró, sós vízben puhára főzzük.

2. A tejet egy edényben felforraljuk.

3. A vajat egy másik edényben megolvasztjuk, majd hozzákeverjük a lisztet. Közben óvatosan hozzáöntjük a forró tejet, és lassú tűzön 15 percig forraljuk, folytonosan keverve, nehogy odaégjen.

4. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd hozzáadjuk a szerecsendiót is.

5. Hozzákeverjük az apróra vágott kaprot, majd hozzáforgatjuk a krumplit is.

6. A lazac mellé tálaljuk egy-két szál friss kaporral és citromgerezdekkel.
 

Ismerje meg Niklas Ekstedtet, a svéd sztárszakácsot, aki ajánlotta ezt a receptet, vagy a szintén általa javasolt finomságot, a körtetortát!

Vote it up
320
Tetszett?Szavazzon rá!