COPD: Egy név, két betegség

A „krónikus obstruktív tüdőbetegség” új kifejezés, de az állapotot már hosszú évszázadok óta ismerik

A „krónikus obstruktív tüdőbetegség” új kifejezés, de az állapotot már hosszú évszázadok óta ismerik. A fogalmat és az angol „COPD” rövidítést az orvosok az 1960-as évek közepén kezdték alkalmazni, bár valójában két betegséget takar: az idült hörghurutot és a tüdőtágulatot (emfizéma). Idült hörghurutról akkor beszélünk, ha valakinek két éven belül legalább kétszer van két-három hónapig tartó, váladékos köhögése.

A tüdőtágulat során viszont a tüdő egyre kevésbé képes a légzések során kitágulni és összehúzódni. Mindkét állapotra jellemző a légszomj.

Noha a COPD-t általában a dohányosok betegségének tartják, sok olyan embernél is kialakul, aki soha életében nem dohányzott. Van, akinél azért, mert élete során sok port, füstöt, vegyszergőzt vagy szennyezett levegőt lélegzett be.

Jó hír, hogy ma már a COPD-sek élete sem reménytelen. Aki dohányzik, annak persze azonnal le kell szoknia. A rendszeres testmozgás javíthatja a légzést, és egy új vizsgálat szerint az egészséges, sok zöldséget, gyümölcsöt és halat tartalmazó étrend is segít. Léteznek célzott, tünetenyhítő kezelések is, például az oxigénterápia vagy a hörgtágítók alkalmazása. A Pneumococcus baktérium elleni védőoltás, illetve az évenkénti influenza elleni oltás is sokat jelenthet a COPD-ben szenvedőknek.

Ön vagy a hozzátartozója veszélyeztetett? A krónikus obstruktív tüdőbetegség globális kezdeményezés nevű program szerint – amely a minden évben (idén november 19-én) megrendezett COPD-világnapot is szponzorálja – annak, aki elmúlt 40 éves, és fennáll nála a COPD bármely tünete vagy akár csak rizikótényezője, érdemes elvégeztetnie egy spirometriás légzésfunkciós) vizsgálatot. Itt azt mérik, mennyi levegőt és milyen gyorsan képes kifújni a páciens. A teljesen fájdalommentes vizsgálatot általában tüdőgyógyász szakorvos végzi, de egyes háziorvosok is tudják mérni a légzésfunkciót, akár az évenkénti állapot-ellenőrzés részeként.

Ha az alábbiak bármelyike ismerősnek tűnik, érdeklődjön orvosánál a COPD felől
• légszomj, különösen fizikai megerőltetés után
• bármilyen krónikus, 2 hétnél tovább tartó köhögés
• füstös (beleértve a főzés és a fűtés füstjét is), poros vagy vegyszergőzös környezetben végzett munka
• évek óta folytatott aktív vagy passzív dohányzás

Vote it up
338
Tetszett?Szavazzon rá!