Citromos habos pite

Anne-Sophie Pic ajánlásával, aki Franciaország egyetlen 3 Michelin-csillagos éttermét viszi

Hozzávalók
8 dkg liszt 6,5 dkg porcukor + a tetejére 0,5 dkg vaníliás cukor 7,5 dkg vaj 3 tojássárgája

A citromkrémhez: 1,25 dl citromlé 2 tojás 3 tojássárgája 7,5 dkg cukor 7,5 dkg vaj

A habcsókhoz: 15 dkg cukor 4 tojásfehérje

Elkészítés
1. A lisztet összekeverjük a kétféle cukorral, elmorzsoljuk a kis kockára vágott vajjal, majd hozzákeverjük a tojássárgáját. (Ne keverjük sokáig, épp csak annyira, hogy összeálljanak a hozzávalók.) Ezután legalább 2 órára a hűtőbe tesszük.

2. A sütőt előmelegítjük 150 °C-ra. A tésztát 3 mm vékonyra nyújtjuk, óvatosan kibélelünk vele egy sütőformát, majd sütőpapírral letakarjuk, babnehezéket teszünk rá, és 15 percig sütjük. Ezután a babot és a sütőpapírt eltávolítjuk, és a tésztát hagyjuk kihűlni.

3. A krémhez a citromlét a tojással, a tojássárgájával és a cukorral kis lángon melegíteni kezdjük, majd pár másodperc forralás után langyosra (30 °C) hűtjük. Botmixer segítségével apránként elkeverjük a vajjal, és a hűtőbe tesszük.

4. A habcsókhoz a cukrot 0,5 dl vízzel egy vastag fenekű lábosban 121 °C-ra hevítjük (cukorhőmérővel ellenőrizzük). A tojásfehérjét habbá verjük, majd
a felmelegített cukrot állandó keverés mellett hozzáöntjük a fehérjéhez, és a habot további 5 percig verjük – eközben a keverék pont kihűl.

5. A lehűlt citromkrémet egyenletesen elosztjuk a tésztán, majd rákanalazzuk a tojáshabot, és elsimítjuk. Megszórjuk porcukorral, és grillfokozaton pár perc alatt aranybarnára sütjük. Szobahőmérsékleten tálaljuk.
 

Ismerje meg Anne-Sophie Picet, és az általa ajánlott másik receptet is: Szent Péter hal uborkakrémmel és ánizsos vajszósszal.

Vote it up
372
Tetszett?Szavazzon rá!