Egy legenda szerint Erzsébet királyné, azaz Sisi szakácsa készítette először a császári pár számára, a másik szerint maga Ferenc József találmánya. Eredeti neve, a Kaiserschmarrn szó szerinti fordításban császármorzsát jelent. Szegeden és környékén pedig cicvara vagy csicsvara néven is emlegetik. (Forrás: Wikipédia)
Hozzávalók
3 tojás • 1,25 dl tej • 10 dkg liszt • 1 evőkanál cukor • kevés vaníliás cukor • 0,25 kiskanál só • 10 dkg vaj • mazsola
Elkészítés
1. A tojások sárgájából, a tejből, a lisztből, a cukorból, a vaníliából és a sóból sűrű, de még folyékony tésztát keverünk, majd óvatosan beleforgatjuk a kemény habbá vert tojásfehérjét is.
2. Egy serpenyőben felforrósítjuk a vajat, beleöntjük a tésztát, majd kis lángon sütni kezdjük (mint az omlettet). Megszórjuk mazsolával, majd pár perc múlva megfordítjuk. A tészta másik oldalát is megsütjük, majd fakanállal átkeverjük, hogy 2-3 centis darabokra szakadjon. Ezután alaposan átsütjük, majd porcukorral meghintve, kompóttal vagy lekvárral tálaljuk.
Hozzászólás