Csínján a szappannal!

Feleslegesen sokszor használjuk, ezáltal már-már több a kára, mint a haszna. Íme, a bőrgyógyász tanácsai!

Túlzásba visszük a tisztálkodást, állítja Robin Marks ausztrál dermatológus, a melbourni Szent Vince Kórház bőrgyógyászati osztályának vezetője. Ezért olyan gyakori az ekcéma és a kiszáradt bőr.

A professzor szerint a forró víz még tisztálkodószerek nélkül is eltávolítja bőrünk külső rétegeiből a természetes olajokat, kikezdi szervezetünk saját védelmi vonalát, amely igen hatékonyan tartaná távol az irritáló tényezőket és a kórokozókat.

– A forró vízben cseppfolyóssá váló faggyú úgy eltűnik a bőrről – magyarázza a szakember –, akár a csap alá tartott kenőkésről a vaj! – Az alapos sikamikálás iránti megszállottságunk egy évszázaddal ezelőttre nyúlik vissza, amikor a folyó meleg víz még kevesek számára adatott meg, és az emberek piszokban éltek. Manapság azonban legtöbbünknek nincs szüksége másra, mint rövid langyos vizes zuhanyozásra, amelyhez hetente kétszer tusfürdőt is használhat.

A szappant tegye félre a kézmosáshoz. Marks figyelmeztet: – Bőrünk megóvása létfontosságú, különösen mostoha időjárás mellett.

Vote it up
466
Tetszett?Szavazzon rá!