Csínján az orrspray-vel!

Szinte csodaszerként hirdetik őket, ám nem árt az óvatosság: egy idő után több a káruk, mint a hasznuk. Mit tehet ez ellen?

Az erek összehúzódását kiváltó orrdugulás elleni orrspray-k és orrcseppek csodákat művelnek a bedugult orrokkal. Egy gyors spriccentés vagy cseppentés hatására a duzzadt szövetek percek alatt lelappadnak, de vigyázat: a gyógypermet használatát túlzásba is lehet vinni.

Körülbelül öt napon túli folyamatos kezelésnél az orrspray inkább ront a helyzeten, vagyis az abbahagyás után súlyosbodnak a tünetek, és csak hetek múltán jelentkezik javulás.

Peter Smith ausztrál allergológusprofesszor szerint az efféle készítmények túlzott használata károsítja az orrnyálkahártyát. – Az orrjáratok érzékenyekké válnak, és jobban bedagadnak – mondja a szakember. – Hosszú távon pedig fennáll a veszély, hogy kifekélyesedik és akár át is lyukadhat az orrsövény.

Az orrdugulás elhárításában segíthet a tengervizes orrspray vagy orrcsepp. A megfelelően alkalmazott antihisztamin és szteroidspray-k is kitisztíthatják a rosszul szelelő orrjáratokat – állítja Smith professzor.

Ha várhatóan öt napnál tovább kell használnia légúti duguláscsökkentőt, szedje inkább tabletta formájában, hogy elkerülje a mellékhatásokat.

Vote it up
326
Tetszett?Szavazzon rá!