Csókolózni nemcsak jó, de hasznos is

Egyik-másik érv meglepően hangzik, de többféleképpen is védi egészségét a csók

Erősíti az immunrendszert
Régóta él a feltételezés, hogy a csókolózás erősíti az emberi szervezet ellenálló képességét. A Medical Hypotheses című orvosi szaklapban megjelent közlemény egy olyan elméletet mutat be, amely szerint ez több mint igaz lehet. Eszerint egy-egy csók növelheti a nők védettségét a cytomegalovírussal szemben – ez a fertőzés a terhesség során súlyos magzati fejlődési rendellenességekhez vezethet! (Az újság szerkesztőségi hitvallása: csak elméletet közöl, olyat nem, amivel kapcsolatban bármilyen kísérleti adat áll rendelkezésre.)

Kalóriákat éget
Kutatásonként változik, de körülbelül percenként 2 és 6 kalória közé tehető az a mennyiség, amennyit a puszilkodás elégethet! Persze, ez nem ugyanaz, mintha leugrana a konditerembe – ugyanakkor, ha egy órán át kitartóan „edz”, akár fél marék M&M-nek vagy épp fél pohár bornak megfelelő kalóriát is elégethet – ezért csak megéri „dolgozni”. Ha még több kalóriát szeretne égetni, a szex a megoldás!

Tornáztatja az arcizmokat
Lehet, hogy tornáról először inkább a hasizmok és a lábak megdolgozása jut eszébe, ugyanakkor nem szabad lebecsülni azt a munkát sem, amelyet arcizmai végeznek csókolózáskor: mintegy 30 izom dolgozik ilyenkor párhuzamosan, garantálva így nem mellesleg arcbőre feszességét is!

Nyugtató hatású
Egyes vizsgálatok azt mutatták ki, egy-egy csók után nő a szervezetben az oxitocin- és az endorfinszint is – előbbi az ember természetesen nyugtatóanyaga, utóbbi pedig a jóérzésért felel. Mások szerint a dopaminszint is nő, ez a másik fél iránti romantikus kötődés kialakulásáért felelős vegyületek egyike.

Segít megtalálni az igazit
Az agykéreg nagy része az ajkak, az arc, a nyelv és az orr felől érkező érzésekkel van elfoglalva: 12 agyidegből 5 a száj és az arc környékéről érkező információt is szállít. – A csók pillanatában beépített mechanizmusok ellenőrzik az egészségi állapotot, a szaporodási készséget és a genetikai összeférhetőséget – állítja Gordon G. Gallup, a New York-i Állami Egyetem evolúciós pszichológiaprofesszora, akinek a szakterülete a szaporodási verseny és az emberek közötti vonzódás biológiája. Szerinte ezek miatt az ellenőrző mechanizmusok miatt az első csók tulajdonképpen sorsdöntő jelentőségűnek nevezhető. De azért nem kell túlaggódni.

Jót tesz a szájegészségnek
A Dental Health Magazine című szaklap szerint „a szenvedélyes csókolózás növeli a nyálképzést, ez segít a száj, a fogak és az íny egészségének megőrzésében”. A pluszfolyadéknak köszönhetően a szájüreg átmosódik.

Vote it up
382
Tetszett?Szavazzon rá!