Csúcs ez a pasi

Clint Eastwood ezt állítja magáról: „Jóformán mindig mindent mások tanácsai ellenére tettem.” És tényleg a maga szabályai szerint él

Megjelent: 2011. március

Kapcsolódó cikkek

Clint Eastwood művészi munkássága annyira összefonódik magánéletével, hogy szinte lehetetlen különválasztani a valós személyt a filmvásznon ábrázolt jellemektől.

A szereplésével, rendezésében vagy produceri közreműködésével forgatott filmekben újra meg újra visszatér Clint Eastwood jellegzetes karaktere. A magányos kemény legény először az 1960-as években, Sergio Leone három westernjében – Egy maréknyi dollárért, Pár dollárral többért, illetve A Jó, a Rossz és a Csúf – jelent meg. Később különféle alakban újra fölbukkant a Piszkos Harry-sorozat öt darabjában, az Oscar-díjas Nincs bocsánatban és más Eastwood-filmekben, köztük a 2008-as Gran Torinóban.

Akár gyilkosok, akár zsákmányra éhes asszonyok veszik körül, Eastwood hőse a történet kezdetén egyedül lép színre, és a végén ugyanúgy távozik. Ha kapcsolatba keveredik is egy nővel, nincs köztük bensőséges viszony. Az általa alakított magányos farkasok nem akarnak eleget tenni a társaságukra vágyók kívánságainak, készségesen megfelelnek azonban a Clint Eastwoodhoz hasonulni vágyó mozilátogatók igényeinek. Ezzel a típusú filmszereplővel az amerikai művész valami izgalmasan eredetit adott a mozgókép világának.

Clint is magányos típus, még ha épp nős is. Első házasságának mind a harmincegy évét végignőzte. Miután feleségül vette Maggie Johnsont, számos szeretőt tartott, és házasságon kívül gyermeke született (a négy szerelemgyerek közül az első). Hatvanöt éves korában másodszor is megnősült, és harmincöt évvel fiatalabb párja mellett ezúttal némi békére és boldogságra lelt.

Elszakadás
A középiskola után Clint sorkatonai szolgálatot teljesített, és egy csomó színészjelölt vagány ifjonchoz hasonlóan ő is rájött, hogy markánsan megnyerő külsejével a filmszakmában könnyen pénzhez juthat.

Felvételizett a Universal tehetségkutató versenytanodájába, és 1975-ben heti hetvenöt dolláros kezdő fizetéssel kötött szerződést. A filmgyár tanodájában a színészmesterséggel ismerkedett, az edzőteremben gyúrt, de a csinos csillagocskákra is szakított időt, házassága nem zavarta abban, hogy kikezdjen és lefeküdjön velük.

Jó néhány egymondatos szerep után a Universal szélnek eresztette, mert nem volt megfelelő a külseje. A stúdió főnökei a fogsorát és kiugró ádámcsutkáját kritizálták. Vele együtt kötöttek útilaput egy ifjú Marlon Brando-hasonmás, Burt Reynolds talpára is, mivel a döntéshozók úgy vélték, reménytelenül tehetségtelen az illető.

– Sebaj – mondta sorstársának Reynolds –, én még megtanulhatok egyszer játszani, de te sosem szabadulsz meg az ádámcsutkádtól.

A Jó, a Rossz és a Csúfban (1966)Clintnek 1958-ban a fergeteges sikerű televíziós westernsorozat, a Marhabőr Rowdy Yates szerepe hozta meg a kiugrást. A színész házat vett a feleségének, és úszómedencét építtetett.

Viszonyt kezdett a Marhabőr forgatásán megismert Roxanne Tunis színésznővel. Egy szép napon aztán Tunis távol maradt a forgatástól. Gyermeket várt Clinttől, és jobbnak látta, ha nem mutatkozik.

Clint az Egy maréknyi dollárért kedvéért Európába utazott. Mire hazatárt, kislánya született: Kimber Tunis.

A férfi hirtelen úgy döntött, feleségével északabbra, a Monterey-félszigetre költözik. Pebble Beachben házat, Carmelben nyaralót vásárolt, és Maggie-re bízta a feladatot, hogy mindkettőt otthonossá varázsolja.

Ő maga egy újabb Sergio Leone-film miatt ismét átruccant Európába, ahol futó kalandba bonyolódott Catherine Deneuve-vel.

Vote it up
672
Tetszett?Szavazzon rá!