Csúnya, de enni való

A pitaját nem a szépségéért szeretjük, ám érdemes megkóstolni, mivel finom, ráadásul tele van egészségóvó antioxidánsokkal

Egzotikus finomsággal szeretné meglepni a családot? Próbálja ki a pitaját. A sárkánygyümölcsként és eperkaktuszként is kínált Közép-Amerikában őshonos pitaja (idegen írásmóddal pitaya, pitahaya) nem a legmutatósabb déligyümölcs, sárga vagy rózsás piros héját fenyőtobozszerűen pikkelyek borítják – de ne riadjon vissza a külsejétől!

Íme, néhány zamatos tudnivaló:

A pitaja oszlopos növésű kaktuszféle termése, egyes hipermarketekben és webboltokban kapható. Gyümölcslé formájában is érdemes keresni.

Ízre édes kivihez vagy földieperhez hasonlít. Kínálható akár magában, akár salátához vegyítve hal vagy csirke mellé. Jól illik a salsába (mexikói zöldségmártásba). Görögdinnyés állagú, azonnal fogyasztandó, mielőtt túlságosan vizenyőssé válik. Vigyázat: eléggé csöpögős, ezért világos ruhát viselők óvakodjanak tőle!

Rengeteg antioxidánst tartalmaz, ezért hatásosnak tartják stresszel összefüggő rendellenességek kivédésére. A közép-amerikai népi gyógyászatban szembajok, cukorbetegség és ízületi panaszok kezelésére alkalmazzák.

Vote it up
418
Tetszett?Szavazzon rá!