Tudta, hogy a karfiol, más néven kelvirág tulajdonképpen egy káposztafajta? A fej sok rózsából, azaz még ki nem nyílt, elhúsosodott virágbimbóból áll, amelyek közös tőről ágaznak el.
Hozzávalók 4 személyre
60 dkg karfiol • 6 dkg vaj • 3 dkg liszt • 2 db leveskocka • 1,25 dl tejszín • 1 csipet szerencsendió-virág • 10 dkg parmezán
Elkészítés
1. A karfiolt tisztítsuk és mossuk meg. Bőséges mennyiségű sós vízben kb. 30 perc alatt főzzük puhára. Vegyük ki a fazékból, és mérjünk ki 2,5 dl-t a főzőléből. A többit tegyük el karfiollevesnek.
2. Készítsünk 4 dkg vajból, a lisztből és a karfiol főzőlevéből rántást. Oldjuk fel benne a leveskockákat, és adjuk hozzá a tejszínt. Főzzük a mártást sűrűre, és ízesítsük szerecsendió-virággal.
3. Tegyük a karfiolt tűzálló tálba, öntsük rá a mártást, és reszeljük rá a parmezánt. Állítsuk a tálat forró vízzel telt tepsibe, és süssük a sütőben 20 percig.
Más változat. 50 dkg apró paradicsomot forrázzunk le, és óvatosan húzzuk le a héját. Dolgozzunk össze 30 dkg vegyes darált húst 1 evőkanál zsemlemorzsával, 1 tojással, sóval, borssal és fűszerpaprikával. Rakjuk a karfiol köré, majd tegyük rá a paradicsomokat. Süssük vízfürdőbe állítva a sütőben, amíg a hús meg nem puhul.
Hozzászólás