Csőrlecke kezdőknek

A papagáj általában képes az emberi beszéd utánzására. Íme, pár tipp, hogyan lehet sikeresen szóra bírni

Válassza a jákópapagájt (más néven szürkepapagájt), ha biztosra akar menni. Ez a szövegelőbajnok 150–300 szót képes megtanulni. Bár a madarakra közösen jellemző szerv, az alsó gégefő segítségével minden papagáj képez hangokat, nem mindegyik beszél.

Teremtsen bizalmas légkört. Üldögéljenek együtt egy csöndes helyiségben. Kezdjen egyszerű szavakkal, kifejezésekkel, például „Szia!”, „Jó napot!” vagy a madár neve.

A tanítás egy-egy alkalommal ne tartson tovább negyed óránál. A papagáj valószínűleg hamar érdeklődni kezd a foglalkozások iránt. Bánjon vele türelmesen! Olykor akár két hónap is eltelhet, mire az első eredmények megmutatkoznak. Némelyik példány soha nem szólal meg, míg mások igencsak bőbeszédűeknek bizonyulnak. Társítson a szavakhoz jutalmat; például kínáljon egy szelet almát, miután a papagáj először mondja ki az „alma” szót.

Inkább emberek közt, mintsem saját szülei által felnevelt papagájt vegyen. A fiatalon emberi jelenléthez szokott egyed könnyebben bevonja gazdáját a játékaiba és életmódjába, akár kalitkában, akár ülőfához kötve, félig szabadon tartják.

Vote it up
392
Tetszett?Szavazzon rá!