Csak bátran a laborban!

Ön is szorong, ha a háziorvos másnap reggel éhgyomorra laborba küldi? Ha az alábbiakat tudja, nem fog félni

Ha megváltozik a szervezet működése, sokszor az első jel, hogy az illető vérében nő vagy csökken bizonyos anyagok szintje. Ehhez vért kell venni, amelyet azután speciális eljárásokkal elemeznek.

Mennyit vesznek?
A levett mennyiség általában kevesebb, mint 20 milliliter (gyermekeknél ennek is a töredéke), ami nem éri el a vérmennyiség fél százalékát. Más szóval: nem fog „elvérezni” a vizsgálat miatt.

Milyen módon?
A bőr fertőtlenítése után egyszer használatos tűvel a könyökben vagy a kézháton felületesen futó eret (vénát) átszúrnak. A vér a tűhöz csatlakoztatott csőbe kerül. Akár több csőbe is vehetnek vért. Ezek más-más adalékanyagokat tartalmazhatnak. A különböző vizsgálatokhoz különböző típusú vérre lehet szükség.

Mitől lehet rosszul?
A rosszullét oka többnyire az, ha retteg – például a fájdalomtól vagy magától a rosszulléttől. Segíthet, ha a szúrás alatt másfelé néz és közben beszélget a vérvevővel.

Hogyan készüljön fel?
A megelőző hat órában lehetőleg semmit se egyen, különösen ne zsíros ételeket. Alkohol- és cukormentes folyadékot (például édesítetlen teát, vizet) viszont mindenképpen fogyasszon. A vérvétel előtt legalább fél órával érdemes külön egy-két pohárral lehajtani, ez segíti a vérvételt. A vérvétel előtt kerülje az intenzív testmozgást, mert az zavarhatja az eredményt.

Mit tegyen utána?
A szúrás helyét a kapott törlővel legalább 5 percig kell nyomni. Ha könyöktájról vették a vért, a karját tartsa nyújtva, mert ha behajlítja, nagyobb a véraláfutás kockázata. Az esetleges kék folt egy héten belül eltűnik. Nagyon ritkán a szúrás helye még másnap is fáj és begyulladt, ebben az esetben menjen vissza az orvoshoz.

Vote it up
267
Tetszett?Szavazzon rá!