Csakis a legjobb pitét süti

Egy most vagy soha pillanat után a görög Caterina megvalósította az álmát: megnyitotta a saját boltját

Kapcsolódó cikkek

Parányi konyhájában Caterina Tzorido alig látszott ki az egymásra rakott sütőformák mögül. Az ablakokat liszteszsákok, nagy olívaolajos üvegek és csomagolóanyagok barikádozták el. Egyik kezével egy tálcányi olívabogyó-pástétomot szuszakolt be a túlzsúfolt hűtőszekrénybe, a másikkal a telefonját tartotta a füléhez. – Mama, soha nem készülök el!

Négy évvel korábban, 2007 forró nyarán a fordító Caterina egy konferencián vett részt Görögországban, amikor pusztító futótűz támadt a közeli Penteli-hegyen. Amikor a következő napokban látta a tévében, hogy a „kapzsiság és nemtörődömség” miatt lángokban áll a szülőföldje, elege lett. Már évek óta nyomasztotta a görögök siránkozó letargiája, és úgy érezte, ha nem megy el rögtön, akkor soha. – A jól szervezett északra akartam menni, ahol az emberek meg is teszik azt, amit ígérnek.

Még azon a héten ő maga kezdett el panaszkodni Skype-on egy holland barátjának, aki azt felelte: – Az időjárást leszámítva Hollandia jó hely. – Caterina fogta a könyvet, amelyet még le kellett fordítania, és elindult Amszterdamba.

Angolból görögre fordítóként talált munkát, és nyelvérzékének köszönhetően hamar megtanult hollandul. De az időjárás… 2011 tavaszán végtelenül hosszú ideig birkózott egy fordítással. Hiányzott neki a napsütés, és sokszor gondolt régi álmára, hogy görög ételkülönlegességeket kínáló saját boltot nyisson.

– A munkaszerződésemet nem hosszabbították meg, és közelgett a 45. születésnapom, rájöttem, hogy itt az idő megvalósítani, amit akarok.

A görög konyhára oly jellemző olívaolaj miatt az Olivity nevet adta a vállalkozásának. Azt is elhatározta, hogy a kínálat szigorúan vegetáriánus lesz. Minden jól alakult, mígnem egy akadályba ütközött. – Bankkölcsönt akartam felvenni, de mintha egy robot faggatott volna az üzleti tervemről telefonon. – Szerencsére a szülei hajlandók voltak kölcsönadni a pénzt.

A narancsos pite, Caterina specialitása hozta meg az áttörést. Egy barátnője megkínálta a pillekönnyű süteménnyel a pilatesedzőjét, akinek ez annyira ízlett, hogy az edzőterme megnyitójára a teljes büfét Caterinától rendelte meg 70 főre. – És nekem mindezt az otthoni kis konyhámban kellett elkészítenem!

A következő hónapokban Caterina használt áruszállító biciklivel járta a várost, hogy eladja a süteményeit, könnyű felfújtfalatkáit és olívabogyó-pástétomát az amszterdami piacokon. Hűséges vevőköre alakult ki, és fontos dolog is történt vele. – Találtam egy olajkereskedőt, aki azt a lesbosi finom olajat hozza be, amely az édes tésztákhoz kell.

 Caterina ma már büszkén szolgálja fel könnyű epres pitéjét az Overtoom utcában lévő csillogó boltjában, ahol görög teát, bort és persze olívaolajat is árusít.

– Hála az Olivitynek, már a hazámmal is megbékéltem, elmúlt a dühöm. Két dolog azóta is köt hozzá: az anyanyelvem és az ételek. – Már nem fordít. – A sütés-főzés sokkal jobban kielégít. Ezt a felfedezést az új hazámnak köszönhetem.

Vote it up
131
Tetszett?Szavazzon rá!